GENEL

VERGİ İADENİZ VAR DİYE GELEN OLTALAMA/YEMLEME (PHISHING) E-POSTALARINA DİKKAT!

 

Kredi kartı ve kişisel bilgilerinizi ele geçirmek isteyen internet dolandırıcıları bu kez iadeniz var diyerek phishing mail (oltalama e-postası) yöntemi ile işbaşında. Yem olarak iadeyi, olta olarak GİB’i kullanmayı amaçlıyorlar..

PHISHING (OLTALAMA) NEDİR?

Phishing, dolandırıcıların rastgele kullanıcı hesaplarına e-mail gönderdikleri bir çevrimiçi saldırı türüdür. E-postalar, bilinen web sitelerinden veya kullanıcının bankasından, kredi kartı şirketinden, eposta veya internet hizmeti sağlayıcısından gönderilmiş gibi gözükür. Genellikle hesapları güncelleyebilmek için kredi kartı numarası veya şifre gibi kişisel bilgiler sorulur. Bu e-postalarda kullanıcıları bir başka web sitesine yönlendiren URL bağlantısı yer alır. Bu site aslında ya sahte ya da değiştirilmiş bir web sitesidir. Kullanıcılardan da bu siteye gittiklerinde phishing saldırısını yapan kişiye iletilmek üzere kişisel bilgilerini girmeleri istenir.

Phishing, genelde bir kişinin şifresini veya kredi kartı bilgilerini öğrenmek amacıyla kullanılır. Bir banka veya resmi bir kurumdan geliyormuş gibi hazırlanan e-posta yardımıyla bilgisayar kullanıcıları sahte sitelere yönlendirilir. Phishing saldırıları için bankalar, sosyal paylaşım siteleri, e-posta servisleri, online oyunlar vb. sahte web sayfaları hazırlanmaktır. Burada bilgisayar kullanıcısından kimlik bilgileri, kart numarası, şifresi vb. istenir. E-posta mesajındaki ve sahte sitedeki talepleri dikkate alan kullanıcıların bilgileri çalınır.

Tam bir aldatmacadır. Saldıran kişi bir “yem” hazırlar ve bu yeme “balıkların” takılmasını bekler. Siz de bir balık olmak ve büyük kayıplar yaşamak istemiyorsanız, bu tür sahtekarlıklara karşı bilinçli olmanız gereklidir.

YENİ YEM: İADE İŞLEMİNİZ VAR

Dolandırıcılar, GİB logosu kullanılarak size, sanki Gelir İdaresi Başkanlığından geliyormuş gibi mail göndermektedir. Önemli miktarda iadeniz bulunduğu belirtilerek, iade işlemleri için bir linki tıklamanız istenmektedir. Linki tıkladığınızda GİB arayüzüne benzer bir ekranda kredi kartı bilgileriniz ele geçirilmektedir.

ekran-alintisi

Konuya ilişkin GİB tarafından da bir uyarı metni internet sitesine konuldu. Uyarı metni için tıklayınız.

AMAN DİKKAT OLTAYA GELMEYİN.

 

 

Categories: GENEL

Tagged as: ,

4 replies »

  1. Tamda aradığım şey seni bütün arkdaşlarımla paylaşacağım. teşekkürler.

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.