GÜNCEL-HABER

TÜRMOB’A DEFTER TASDİK YETKİSİ Mİ VERİLİYOR?

Dr. Hasan AYKIN

Mecliste görüşülmekte olan Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı pek çok kanunda değişiklik öngörüyor. Bu kanunlardan birisi de Vergi Usul Kanunu.

Bilindiği üzere Vergi Usul Kanununun “Tasdik makamı” başlıklı 223 üncü maddesinde defter tasdiklerinin kimler tarafından yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Söz konusu madde uyarınca, defterler, iş yerinin, iş yeri olmayanlar için ikametgahın bulunduğu yerdeki noter veya noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar, menkul kıymet ve kambiyo borsasındaki acentaları için borsa komiserliği tarafından tasdik olunur. Defterler anonim ve limited şirketlerin kuruluş aşamasında, şirket merkezinin bulunduğu yer ticaret sicili memuru veya noter tarafından tasdik edilir.

VUK’un tasdik makamını düzenleyen 223 üncü maddesine, Mecliste görüşmeleri devam eden 09.02.2017 tarihli Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın birinci maddesi yeni bir fıkra eklenmektedir. Fıkra hükmü aşağıdaki gibidir:

“Maliye Bakanlığı, defter tasdik işlemini kanunla kurulmuş mesleki kuruluşlar ile uygun göreceği diğer mercilere de yaptırmaya, bunlar tarafından defter tasdiklerinden alınacak ücretler ile defterlerin tasdikine ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”

Yukarıdaki fıkra hükmüne göre, Maliye Bakanlığına defter tasdikinin yaptırılacağı merci konusunda geniş bir yetki verilmektedir. Buna göre Maliye Bakanlığı tasdik işlemini kanunla kurulmuş mesleki kuruluşlara veya uygun göreceği diğer bir mercie yaptırmaya yetkilidir.

TÜRMOB, 3568 sayılı Kanunla kurulmuş bir mesleki kuruluş olarak, defter tasdiki yetkisi verilebilecek kuruluşlar arasında görülebilir. Ancak, böyle bir düzenlemenin yapılış amacı ve hangi kesim tarafından böyle bir talebin yapıldığı hususu önemlidir. Eğer esnaf niteliğindeki işletmeler için böyle bir düzenleme gitiriliyor ise, TÜRMOB defter tasdiki yapacak kuruluşlar listesinde geriye düşübelir veya hiç girmeyebilir.

Bilindiği üzere defterlerin notere onaylatılmasına ilişkin tek düzenleme VUK’ta yer almıyor. Ayrıca Türk Ticaret Kanununda “Tacir”ler için defterlerini notere tasdik ettirme, açılış ve kapanış onayları yaptırma yükümlülükleri öngörülmüştür. Bu durumda düzenleme ile ilgili şöyle bir yorum yapılabilir: “tacir işletmesi” kapsamındaki gerçek ve tüzel kişiler eskiden olduğu gibi defterlerini notere onaylatmaya devam edeceklerdir. Buna karşılık “Esnaf İşletmesi” tanımına girenler için notere tasdik ettirme imkanının yanında bağlı oldukları esnaf odaları veya başka bir merciye defter tasdik yaptırabilmeleri imkanı da getirilebilir.

KİMLERİN TACİR, ESNAF, SANAYİ VE SERBEST MESLEK ERBABI OLARAK TANIMLANDIĞINA İLİŞKİN AYRINTILI BİLGİ İÇİN TAKLAYINIZ.

Konu, ilgili değişikliği öngören düzenlemenin yasalaşması ve sonrasında Maliye Bakanlığının bu yetkisini kullanması ile birlikte netleşecektir. Bugün için söylenebilecek olan, defter tasdikinde neredeyse tek tasdik makamı olan noterlerin yerinin başka aktörlerce ikame edileceğidir.

15.02.2017

Güncelleme: 17.02.2017

NOT: Yazar ismi ve yayına ilişkin aktif link verilmeden alıntı yapılamaz.

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.