VERGİ YARGISI

Vergi Yargısında “Yazılılık İlkesi”

Vergi yargısı bir idari yargılama türüdür. İdari yargılama usulünde geçerli olan yazılılık esası vergi davaları için de geçerlidir (İYUK, md.1). İYUK’ta (Md. 1), Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinde yazılı yargılama usulünün uygulanacağı ve incelemenin evrak üzerinden yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Yazılılık esası, taraflar duruşma istemedikçe veya yargı yerince duruşma yapılmasına re’sen karar verilmedikçe, yargılamanın evrak üzerinden yapılmasını ifade eder. Mahkeme, vergi uyuşmazlığını, dava dilekçesinde ve idarenin savunmasında ileri sürülen iddia ve yapılan açıklamalarla tarafların dosyaya sundukları veya ilgili yerlerden mahkemece getirtilen belge ve bilgilere göre çözer[1].

Vergi yargısında yazılılık ilkesinin uygulanmasının amacı, davayı hızlandırmak suretiyle uyuşmazlığın en kısa sürede çözümlenmesini sağlamaktır. Çeşitli koşulların gerçekleşmesi durumunda vergi davalarında duruşma yapılması imkanı da bulunmaktadır.

Vergi davalarında yargılamanın belgeler üzerinden yapılması, dava dilekçelerinin içeriğini önemli hale getirmektedir. Vergi dava dilekçelerinin yargılamanın gerektirdiği bilgiler yanında, 2577 sayılı Kanunda öngörülen şekil şartlarını da karşılaması gerekir.

 

Dipnotlar:

[1] Turgut CANDAN, Açıklamalı İdari Yargılama Usulü Kanunu, 5. Baskı, Adalet Yayınevi, Ankara, 2012, s. 257.

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.