KATMA DEĞER VERGİSİ

İKİNCİ EL OTODA KDV MATRAHI DEĞİŞTİ

Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen 7104 sayılı KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU VE BAZI KANUNLAR İLE 178 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 06 Nisan 2018 tarih ve 30383 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Söz konusu Torba Yasanın, 6 ıncı maddesi ile 3065 sayılı KDV Kanununun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasına (e) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve mevcut (f) bendi (g) bendi şeklinde teselsül ettirilmiştir.

“f) İkinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, katma değer vergisi mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutardır.”

Bu düzenleme ile birlikte ikinci el oto ticareti ile uğraşanların gereksiz yere KDV yükü altında kalmasının önüne geçilmiştir. İkinci el oto ticareti ile uğraşan kişi, alım-satım nedeniyle ortaya çıkan fark üzerinden KDV yüklenecektir. Gerçek durumun kavranması açısından düzenleme olumludur. Düzenlemenin, KDV yükünden kaçınmak amacıyla yapılan kayıtdışı uygulamaları da azaltması beklenmektedir.

Örnek: Oto galericilik yapan A işletmesi, nihai tüketici olan Ahmet Bey’den 40.000 TL’ye bir araç satın almıştır. Söz konusu araç 20 gün sonra 48.000 TL’ye satılmıştır. Bu satışta KDV matrahı satış tutarının tamamı olan 48.000 TL değil; Satış bedeli ile alış bedeli arasındaki fark olan 8.000 TL olacaktır.

08.04.2018

vergidosyasi.com

 

 

4 replies »

  1. Merhabalar, bilindiği gibi KDV Kanunu 17/4-r maddesine göre ” r) Kurumların aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler ile bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine devir ve teslimleri ile bu taşınmaz ve iştirak hisselerinin finansal kiralama ve finansman şirketlerince devir ve teslimi” kdvden istisna. Sanırım parantez için hüküm, KDV mükellefi olmakla birlikte 17/4-r maddesi kapsamında istisna sayılan taşınmaz teslimlerine yönelik olarak konulmuş.

  2. mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil ifadesi ile ne demek isteniyor

  3. Düzenlemeye göre, aracın alım tarihi ile ilgili herhangi bir sınırlama yapılmamıştır. Dolayısıyla, hangi tarihte alınmış olursa olsun artık ikinci el oto ticaretinde kdv matrahı, satış bedeli ile alış bedeli arasındaki fark olacaktır. Selam ve saygılar.

  4. Bu uygulama hangi tarihten itibaren alınan araçları kapsayacak acaba

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.