MALİYE BAKANLIĞI

VİMER, VERGİ İLETİŞİM MERKEZİ YA DA ALO MALİYE

Vergi İletişim Merkezine ulaşmak için yurt içinden 189’u, yurt dışından ise 90312189 dan sonra herhangi bir dört rakamı tuşlamanız yeterlidir. (GİB)

Gelir İdaresi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı’na bağlı çağrı merkezi olarak faaliyette bulunan Vergi İletişim Merkezi, vergisel konularda hizmet vermektedir.

Vergi İletişim Merkezi’nde (VİMER) hizmet saatleri hafta içi 09:00 – 19:00 arasında olup, resmi tatil günlerinde hizmet verilmemektedir.

Vergi İletişim Merkezi ile telefonla yapılan görüşmeler şehir içi görüşme tarifesi üzerinden ücretlendirilmektedir.

Kuruluşunun temelleri 22.11.2006 tarihinde atılan Vergi İletişim Merkezi, değişim ve sürekli gelişim anlayışı ile, 25.12.2007 tarihinde Ankara ilinde pilot uygulama ile hizmet vermeye başlamıştır. Vergi İletişim Merkezi, 1 Mart 2008 tarihinden itibaren yurt dışı ve tüm illerden gelen çağrılara hizmet vermektedir.

Vergi İletişim Merkezi; danışmanlık, vergi kayıp ve kaçağı konusunda ihbar bildirimleri alma, borç sorgulama, sunulan elektronik hizmetler konusunda danışmanlık, borçlu mükellefleri telefon aracılığıyla bilgilendirme, mükelleflerin ilettikleri bazı işlem talepleri ile sunulan hizmetlere ilişkin önerilerini ilgili birimlere iletme, yabancı uyruklu kişilere ve kurumlara vergi ile ilgili konularda İngilizce e-posta danışmanlık hizmeti sunma çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca, Vergi İletişim Merkezi aracılığıyla sunulan hizmetlerin kapsamının genişletilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Kaynak: GİB, https://www.gib.gov.tr/node/102720

https://gib.gov.tr/vergi_iletisim_merkezi 

31 replies »

  1. Merhaba ,
    Aralık ayında hem kendim hem de çocuklarım için PAsaport harcımı ve defter ücretilerimi yatırdıktan sonra randevu talep ettiğimde Ocak ayına randevu verildi. Sonra da randevuda ücret farkı talep edildi 🙁 Mecburen yeni ücret girdim ve önceden yatırdıklarımın da iptalini talep etmem gerekiyor. Bunun için hangi vergi dairesine başvurmalıyım ?
    Ayrıca Nüfus müdürlüğünde bana iptali için evrak verecek misiniz diye özellikle sordum. Onlarda vermediklerini ilettiler. Dilekçe yeterli dediler. ancak açıklamada nüfus dairesinde kullanılmadığına dair yazı istendiği söylenmiş. Hangisi doğru ? Ben çalışan bir insanım sürekli kapı kapı gezip dilekçe toplamaya zamanım olmadığı için net bir yanıta ihtiyacım var. Desteğinizi rica ederim. Teşekkürler

  2. Merhabalar, hangi kaynaktan ihbar ederseniz edin, ihbarınız mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine gider. Onlar ihbarın doğruluğu ile ilgili olarak yoklama çıkarırlar. Yoklama neticesine göre gerekli işlem, gerekiyorsa cezai işlem yapılır. CİMER, Alo maliye gibi farklı kaynaklardan şikayet veya ihbar sayısının fazlalığı ile kesilmesi gereken bir ceza var ise bunun sayısı arasında bir ilişki yoktur. Tek fiile tek ceza kesilir. Ama öncelikle tespite giderler.

  3. Merhabalar, sizin harç ödemeniz biraz talihsiz olmuş. Tam anlamıyla yersiz harç ödemesi denmesi zor. İdare başvurunuz üzerine kayıt işlemini yapmış ve harcın konusu gerçekleşmiş. Burada idare sizin kusurlu olduğunuzu düşünüyor. Mevcut durumda size herhangi bir iade yapılmasına pek ihtimal vermiyorum.

  4. Merhaba Dr. Hasan Bey,

    Ben Kanada da ikamet ediyorum. Bu sene bir aile ferdimin vefati dolayisi ile 38 gun Turkiye de aile isleri icin bulundum. Bu surede Turkcell telefonuma “bu IMEI numaralı telefon kayıt dışıdır, 120 gün sonra kullanıma kapatılacaktır.” mesaji geldigi icin ve kapatilma endisesinden dolayi once harcini odedim, sonra da iyice arastirmadan kayidini yaptim. Daha sonra konuya hakim olduktan ve sizin yazinizi gordukten sonra Vergi Dairesinden Iade talebinde bulundum. Vergi dairesi kayit altina alindigi icin harcin iadesi mumkun degil dedi. Ben Turkiye’ye en cok iki-uc yilda bir ve en fazla 1 ay civari geliyorum ve bu sene bir daha gelemiyecegim. Bu once “yolcu ceptel” harcini yatirip sonra kayit altina yanlislikla aldirdigim telefonumu 120’ye yurtdisindan uzun zaman sonra ulasabildigim zaman Cimer’e yazin dediler, denedim fakat ayni cevabi aldim vergi dairesinden “kayit altina alindigi icin harc iadesi mumkun degildir”

    Sizin yazinizda, (biraz kisaltarak alinti yaptim) “harci odenen IMEI numarasinin kayit altina alinip alinmadiginin BTK’dan teyit edilmesi uzerine kanuni sebeplerle reddi icap edenlerin 6183 sayili Kanunun 23’uncu maddesi kapsaminda mukellefin vadesi gecmis borclari dikkate alinmak suretiyle iade islemi yapilmaktadir” kismini tam anlayamadigim icin, rica etsem aciklar misiniz? Ve benim odedigim harcinin iadesi mumkun mudur?

    Cevaplariniz ve yardimlariniz icin cok tesekkur ederim.
    Saygilar.

  5. Sebahattin Bey Merhabalar,
    KDV Genel Uygulama Tebliğine 16 Şubat 2021 tarihinde eklenen yeni bölüm aşağıdaki gibidir:
    Yeni eklenen bölüm:

    “2.1.3.2.15. Ticari Reklam Hizmetleri

    2.1.3.2.15.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

    Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanların, Tebliğin (I/C-2.1.3.2.15.2.) bölümü kapsamındaki reklam hizmeti alımlarında (3/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

    2.1.3.2.15.2. Kapsam

    Ticari reklam, ticaret, iş, zanaat veya bir meslekle bağlantılı olarak; bir mal veya hizmetin satışını ya da kiralanmasını sağlamak, hedef kitleyi oluşturanları bilgilendirmek veya ikna etmek amacıyla reklam verenler tarafından herhangi bir mecrada yazılı, görsel, işitsel ve benzeri yollarla gerçekleştirilen pazarlama iletişimi niteliğindeki duyurulardır.

    Tevkifat kapsamına, mal veya hizmetlerin tanıtım ve pazarlamasına yönelik her türlü ticari reklam hizmeti alımları (reklama ilişkin danışmanlık, reklamın planlanması, reklam içeriğinin hazırlanması ve tasarımı, reklamın yayımlanması gibi reklama yönelik hizmetler dahil) girmektedir. Yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere veya daha alt yüklenicilere devredilen ticari reklam hizmetlerinde, işi devreden her yüklenici tarafından, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden tevkifat yapılır. Reklam hizmetinin, reklam ajansları üzerinden alınması, söz konusu ajansların bu kapsamda alacakları yayın, prodüksiyon gibi reklama yönelik hizmetlerin tevkifata tabi tutulmasına engel teşkil etmez.

    Profesyonel spor kulüplerinin (şirketleşenler dahil) reklam hizmetleri Tebliğin (I/C-2.1.3.2.9.) bölümü kapsamında, tasarımı yapılmış olan reklamlara ilişkin baskı ve basım hizmeti alımları Tebliğin (I/C-2.1.3.2.12.) bölümü kapsamında değerlendirilir.”
    Tevkifat uygulamasını bu düzenlemeyi dikkate alarak şekillendirmeniz gerekmektedir. Doğrudan uygulama ile ilgili konularda okuyucularımızı yönlendirici yönde görüş vermemeyi benimsiyoruz. Çünkü idarenin farklı yorumu nedeniyle ortaya çıkabilecek bir ihtilafın tarafı olmak istemiyoruz. Bu nedenle tevkifatsız kesilen fatura ile uygulama konusunda VİMER’e başvurmanız daha uygun bir yol olacaktır.
    Selam ve saygılar.

  6. Merhaba Çalıştığım firmada sektörel dergi çıkarıyoruz ve bu çıkardığımız dergilere ilan – reklam alıyoruz. Firmalara kesmiş olduğumuz 1.000 TL ve üzeri faturalar için 01,03,2021 tarihinden itibaren geçerli olan 3/10 kapsamında kdv tevkifatı uygulayacakmıyız. Eğer uygulanıyorsa GİB üzerinden tevkifatsız kesmiş olduğum 3 adet 5.000 üstü fatura var bunlarla ilgili nasıl bir yol izlemeliyim. Verdiğiniz cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim. sebahattindolu@hotmail.com

  7. Ödediğiniz tarih ile açtırmak istdiğiniz tarihteki imei harçları farklılaştı. Bu nedenle önceki ödemeyi emenatlere alıp harç ödemesi olmadığı yönünde bir mesaj alıyor olabilirsiniz. Bu konuda ödeme yaptığınız kanaldan ödemenin akibetini araştırmanız gerekir.

  8. hocam ben 24.12.2020 de imei actırma odemesi yaptım sonra covid filan oldum ve aradan 20 gun filan gecti telefonu actırmak istedim ama oyle bir odeme bulunmamaktadır diyor acaba ne yapmalıyım yardımcı olurmsunuz ve niye acılmiyor aradan sadece 20 gun gecti dekont var elimde odeme yapıldıgına dair

  9. En son 189 u tuşladığımızda VİMER’e ulaştık. Bilginize
    GİB internet sitesinde
    “Vergi İletişim Merkezine ulaşmak için yurt içinden 189’u, yurt dışından ise 90312189 dan sonra herhangi bir dört rakamı tuşlamanız yeterlidir. ” açıklamasına yer verilmiştir. https://gib.gov.tr/vergi_iletisim_merkezi

  10. En azından hat kullanılmamaktadır yerine, şu an hizmet veremiyoruz veya şu numaradan iletişime geçin ya da şu e-postası ile bize ulaşın deseler daha çağdaş bir yaklaşım olurdu.

  11. Yurtdisindan aramalarda hangi numara kullanilmaktadir? 0090 444 0189 ulasilamamaktadir

  12. Bundan önce Alo Maliye 189 hattına yapılan ihbarlar, 1 Eylül 2010 tarihinden itibaren Alo Maliye 189 yerine, 444 0 189 numaralı hattan Vergi İletişim Merkezi’ne yapılacaktır.

  13. Merhaba ;

    bir ürün aldım 189 numarayı arıyorum ama geçersiz gözükmekte . faturasız satış yapıldı şikayetçi olmak istiyorum.

  14. 2004 yılında babamız Lütfü Gelişen vefat etti.O tarihte annemiz hayatta olduğu için biz üç kardeş aramızda konuşarak annemiz yaşarken mal bölüşümü yapmamayı kararlaştırdık.Bizler o yıllarda farklı kentlerde yaşadığımız ve görevde olduğumuz için vefat’tan sonra ayrıldık.Ancak annemiz ile aynı ilde ikamet eden ablamız o tarihte İzmir 9Eylül vergi dairesine giderek kararlaştırdığımız yönde bir işlem yaptırmış.Ablamız şu anda ne gibi bir işlem yapıldığını hatırlamamakta ancak veraset ve intikal vergisi ödemediğini ifade etmektedir.Annemiz Hatice Gelişen 10.7.2020 tarihinde vefat etmiştir.Babamızın üzerine kayıtlı İzmir Balçova’da tapulu bir daire,Ankara Gölbaşı’da hisseli tapulu bir tarla bulunmakta,annemizin üzerinde ise Balıkesir/Ayvalık ilçesinde yazlık bir mesken vardır.Annemizle ilgili veraset ilamı,anne ve babamıza ait gayrimenkullere ait tapu belgeleri ve 2020 yılına ait emlak beyanları ilgili mercilerden temin edilmiştir.Ancak babamızın üzerine kayıtlı olan gayrimenkullere ait emlak beyanlarında annemizin ismi bulunmaktadır.Veraset ve intikal vergisi beyannamesi tanzim ederken bir yanlışlığa sebebiyet vermemek için nasıl bir yol izleyeceğimiz konusunda yönlendirmenizi rica ediyoruz.Selam ve saygı ile…..

  15. merhabalar,

    peyzaj sektöründe hizmet vermekteyiz
    süs bitkileri, fidan satışı ve uygulama işlerinde kdv 18 den 8 e düşürüldüğü doğrumudur.
    cevaplarsanız sevinirim.

  16. Tuğçe Hanım merhabalar, kayıt harcını ödemediğiniz takdirde cihazınız kullanıma açılmıyor. Söz konusu kayıt harcını belirleme yetkisi Sn. Cumhurbaşkanında. Bu nedenle, en uygun başvuru mercii Cumhurbaşkanlığı İletişim merkezi CİMER olarak gözükmektedir. Ancak, bu konuda olumlu bir sonuç alınabileceğinden şüpheliyim. https://www.cimer.gov.tr/

  17. Merhaba ımeı kayıt harcını ödemeye ve yeni bir cihaz almaya yetecek maddi durumum yok bunun için nereye başvurmam gerekir bir bilginiz var mı acaba?

  18. Bu tür durumlarda Ticaret Bakanlığının ilgili şikayet birimlerine şikayette bulunmakta fayda var.

  19. merhaba..converse turkiye adlı veb sitesinden 129 TL fiyatı olan bir ayakkabıyı kapıda ödemeli olarak sipariş ettim.Aras kargo ile ürünün teslim edileceği söyledi.Kötü markasız bir kutu içinde ancak faturası olmadan sahte converse bir ayakkabı ile karşılaştım..Veb sitesinin iletişim bölümünde herhangi bir adres bulunmamaktadır .Sadece 0534 861 12 87 nolu bir telefon olup bu telefon üzerinden irtibat kurulmuştur.

  20. Aslı Hanım, normal şartlarda iki üç ay sürebiliyor. Bu ara idarenin iadelerde biraz yavaştan aldığı söylentileri de dolaşıyor. Daha da gecikme olursa, evrakları teslim ettiğiniz birimden iadenin neden yapılmadığını sorabilirsiniz. Ankara Veraset ve Harçlar Vergi Dairesinden. Selam ve saygılar.

  21. 03/05/2019 tarihinde gerekli tüm evraklarla birlikte imei harc iade dilekcem ankara veraset ve harclar vergi dairesi tarafından teslim alındı.halen yapılan bir ödeme yok maalesef.
    nerden arayıp kimden soracağım alacağımın akibetini?
    vereceğiniz bilgi için şimdiden tesekkurler

  22. Hasan Bey, birkaç yol deneyebilirsiniz. Birincisi yine VİMER’i arayıp söz konusu dosya numarasına ilişkin işlemin akıbetinin nasıl öğrenebileceğini sorabilirsiniz. Net bir cevap alamaz iseniz, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu uyarınca bilgi talep ettiğinizi belirterek, Gelir İdaresi Başkanlığına hitaben dilekçe yazıp durumu anlatın ve sonuçtan bilgi edinme hakkı kanununa göre cevap isteyin. İlgili mevzuat uyarınca cevap verilmesi zorunlu. Aksi takdirde ilgililer cezaya muhatap olur. Baktınız buradan da sonuç alamadınız, bu ara CİMER oldukça etkili olabiliyor. O yöntemi de deneyebilirsiniz. Selam ve saygılar.

  23. 18/05/1919 tarihinde alo 189’a bir ticari
    Kuruluş hakkında şikayette bulundum bana dosya numarası verildi o numara ile takip edebilirsiniz denildi ama o dosya no ile hiçbir yere takip başvurusu yapamıyorum Lütfen yardımcı olun

  24. Merhabalar, Ben pasaport yenileme için başvurmuştum. bankadan defter bedeli ile birlikte 10 yıllık harç bedelini de ödedim. Pasaportumun daha süresi olduğu için harç bedeli ile işlem yapmadılar geri ödenmesi için dilekçemi posta yolu ile gönderebilir miyim? Hangi vergi dariesine göndermeliyim? (ücreti bankadan yatırmıştım.) Hangi belgeleri göndermem gerekli bilgi verirseniz çok sevinirim.
    Teşekkürler

  25. Sevgi Hanım merhabalar, Öncelikle geçmiş olsun.
    Söz konusu harcın geri alınmasına ilişkin belge ve bilgiler aşağıdaki linkte verilmiştir.
    Bizzat gitmenize gerek yok. Posta yolu ile de başvurabilirsiniz. Hatta benzer bir işlemde ben eşimin imzaladığı iade talep dilekçesi ve ekine konulması gerekli belgeleri götürmüş, kayıt numarasını alıp çıkmış idim. Paranın iade edileceği IBAN numarasını da dilekçeye yazınız. Bir iki ay içinde hesabınıza iade yapılıyor.
    Selam ve saygılar.
    https://vergidosyasi.com/2019/01/31/hataen-veya-fazladan-yatirilan-imei-kayit-harci-nasil-geri-alinir/

  26. Merhabalar efendim ben yurt dışından getirdiğim telefon için 6 ay kadar önce Ziraat Bankası na para yatırdım fakat günü geçtiği için telefonum açılmadı, ziraat bankası da paramı ödemedi vergi dairesinden alıcaksınız dedi. Ben şu anda çok rahatsızım oraya kadar gidemem ınternet üzerinden paranın iadesi için nasıl başvurabilirim bilgi verirseniz çok sevinirim teşekkür ederim.

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.