pasaport harcı iadesi için verilecek dilekçe örneğiHARÇLAR

Yersiz veya Hataen Ödenen Pasaport Harcı Nasıl Geri Alınır? İade Talep Dilekçesi Örneği

Pasaport mevzuatı farklı pasaport türleri öngörmektedir. Bu pasaportların bir kısmı harca tabiyken bir kısmı değildir. Vatandaşlar harca tabi olmayan bir pasaport işlemi nedeniyle harç ödeyebilmektedir. Yersiz yere hataen ödenen pasaport harcı iadesi ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bu yazıda yersiz veya hataen ödenen pasaport harcı iadesi konusunda yapılması gerekenleri özetledim. Ayrıntılar aşağıda:

Pasaport Harcının İadesi İçin Ne Yapılmalı?

 Pasaport işlemleri sırasında bazen hatalı olarak veya herhangi bir nedenle yersiz yere harç ödenmesi söz konusu olur. Bu tür durumlarda ilgili belgelerle, harçlara bakmakla yetkilendirilmiş vergi dairesi müdürlüğünden söz konusu harcın iadesini talep etmeniz gerekir.

İade Talebi Hangi Vergi Dairesine Yapılır?

Yersiz veya hataen ödenen pasaport harcı iade talebini pasaport işlemi yaptığınız ildeki harçlara bakan vergi dairesinden talep etmeniz gerekir. Harçlar konusunda yetkili vergi dairesi veya iade talep edilecek vergi dairesi için 189 nolu numaraya tekabül eden Alo Maliye olarak da bilinen VİMER‘den yardım alabilirsiniz.

Pasaport Harcının İadesinde Hangi Belgeler İstenir?

Yersiz veya hataen ödenen pasaport harcı iadesinde esas olarak iki adet belge talep edilmektedir:

1- Harç ödeme makbuzu veya harç ödemesine ilişkin banka dekontu,

2- Daha önce emniyet müdürlüğünden alınan şu anda ise nüfus müdürlüğünden alınacak söz konusu harcın pasaport işleminde kullanılmadığı ile ilgili bir yazı.

Yukarıdaki belgeleri aşağıda örneğini verdiğimiz dilekçe ekiyle sunabilirsiniz. Dilekçede harcın niçin hatalı ödendiği veya yersiz hale geldiğini belirtmeniz önemlidir.

Pasaport Harcı İade Talep Dilekçesi Örneği

Söz konusu iki yazıyı aşağıdaki formata benzer şekilde düzenlenecek dilekçeye ek yaparak, hataen veya bir türlü yersiz şekilde ödediğiniz pasaport harcını talep edebilirsiniz.

Pasaport harcının iadesine ilişkin talep dilekçesi örneği: Aşağıda yer alan dilekçede yer alan harç tutarları yerine tarafınızdan ödenen harç tutarlarını yazmanız gerektiğini hatırlatalım.

hataen yersiz yere ödenen pasaport harcının iadesine ilişkin yazı örneği.PNG

Pasaport Harcı Ne Kadar Sürede İade Edilir?

Vergi dairesi söz konusu belgeleri incelemekte ve yaklaşık bir ay gibi bir süre içinde harç tutarını verdiğiniz banka hesap numarasına havale etmektedir. Bu süre, ilgili vergi dairesinin çalışma hızına göre farklılık gösterebilmektedir. Bazen iki üç aya çıkması söz konusudur. İadenin çok uzaması durumunda iade talep ettiğiniz vergi dairesine başvurabilirsiniz.

Posta Yoluyla veya Başka Bir Kişi Aracılığı ile İade Talebi Mümkün mü?

Pasaport harcı iadesi için iadeli taahhütlü olarak posta yoluyla da iade talebinde bulunmanız mümkündür. İmzalı dilekçe ve ilgili evraklar tamam ise başka bir kişi tarafından söz konusu evraklar yetkili vergi dairesine verilip, evrak kayıt numarası alınarak işlemin takibi de yapılabilir. Ancak, paranın iade edileceği ibanın, harcı yersiz yere ödeyen kişiyle uyuşmasına dikkat etmek gerekir.

10.08.2018

Hasan AYKIN

vergidosyasi.com

NOT: Tüm hakları yazarına aittir. Kısmen veya tamamen yayımlanamaz.

50 replies »

  1. pasaport harcını 6 aylik yatirmistim daha randevuya gitmeden farkını yatırıp 1 yilliga cevirtmem mümkün mu

  2. Merhaba benim pasaprot ve ehliyet harcı iade talebim bir ay oldu ehiliyet için işlem sonlandı diyor ehliyet için ama yatan para yok

  3. Merhabalar,
    11 yaş çocuğum için pasaport harcı yatırdım. Randevumuz yarın ve ben 18 yaşından küçük çocuklar için harç bedelini ödenmediğini bilmeden ödeme yaptım. Bu durumda ne yapabilirim??

  4. Merhabalar Hasan bey bende 7. Ayın 25 Gazıantep kozanlı vergi dairesine pasaport harç için yatırdığım paranın iadesi için dilekçe verdim ancak henüz iade yapılmadı arıyorum telefonlara cevap verende yok

  5. İade işlemleri normal şartlarda 1 ayı geçiyor. Ancak yıl sonlarındaki iş yoğunluğu da dikkate alındığında daha da uzaması mümkündür. Ancak 3 ayı geçerse ilgili birime müracaat etmenizde fayda var.

  6. Merhabalar. Bu yazı 2023 yılı için güncel midir acaba? 2022 Aralık ayında yatırdığım pasaport harç ve defter ücretini randevu alamadığım için geri iade almak istiyorum. Ücretin yarısını veya bir kısmını alan arkadaşlar varmış, tamamı iade edilmiyor mu? Bu konu hakkında bilgi alabilir miyim?

  7. Merhaba, pasaport harcını 2022’de yatırarak 2023’e randevu alanlardan ücret farkı alınmayacağına dair bir haber çıktı.

    Yalnız bazı haber sitelerinin yorumlar kısmında talep edilen iadenin “pasaport halihazırda teslim alındığı ve yatırılan para işlemler sırasında kullanıldığı için” yapılmadığını okudum. Bu konuda ne yapmak lazım? Birebir bu sayfada anlatıldığı gibi mi başvurmak lazım? Pasaport tesliminden sonra, fazla yatırılmış harcın iadesini alabilmek için en doğru yaklaşım nedir? Teşekkürler.

  8. Merhaba .pasaport ödememi 2022 de yaptım fakat randevu olmadıgı için 2023 randevu aldım. nufus dairesine gitdigimde vezneye eşim ve benim için 4200 daha ödememi söylediler 2023 zammı olarak.03.01.2023 te pasaport basvurumuzu
    pasaport basımı icin eşim ve benden 4200 fark alindı nufus daire veznesinde dekontlarım mevcut . Ama ki 12.01.2023 tarihinde 2022 de ödeme yapanlardan 2023 te ödeme yapılmayacagı haberi çıktı ..nufus dairesine paramı istemeye gitdigimde geçmiş tarih oldugu için para bizden hazine bakanlıgına gitti dediler ödememi yapmadılar ödememi kimden talep edebilirim ne yapabilirim magdurum yardımcı olurmusunuz

  9. Pasaport harcını ve bedelini 2022 de ödedim. Ama randevuyu 2023 e verdiler gittiğimde 2023 farkını ödemem gerektiğini söylediler bu yüzden bende maliyeye gidip ödediğim harcın geri iade dilekçesini yazdım ama şimdi bakan açıklama yapmış aradaki fark ödenmeyecek diye. Dilekçeyi yazalı 11 gün oldu hala iade edilmedi. Ben şuan iade talebimi iptal etmek istiyorum ne yapmam gerekiyor

  10. Pasaport harcını ve bedelini 2022 de ödedim. Ama randevuyu 2023 e verdiler gittiğimde 2023 farkını ödemem gerektiğini söylediler bu yüzden bende maliyeye gidip ödediğim harcın geri iade dilekçesini yazdım ama şimdi bakan açıklama yapmış aradaki fark ödenmeyecek diye. Dilekçeyi yazalı 11 gün oldu hala iade edilmedi. Ben şuan iade talebimi iptal etmek istiyorum ne yapmam gerekiyor

  11. Merhaba ,
    4 yaşındaki kızım için pasaport ücretini vergi dairesinden iade alacağım. Sadece ödemiş olduğum dekont ve dilekçe ile başvurmam yeterli midir veya annesi de başvuru yapıp iadeyi alabilir mi?

  12. Hocam parayı alırken saniyesinde online alıyorsunuz, geri verirken her türlü zorluk çıkarıyorsunuz haram efendim haram.

  13. Merhaba 2022 yılında pasaport için gerekli ödemeleri yaptım fakat randevuyu 2023 te veriyor ödeme geçerli oluyor mu iptal i için ne yapmam lazım ?

  14. Merhaba yanlışlıkla 3 yıllık pasaport harcı yatırdım 3 yıldan fazlası icin başvurmam gerekiyordu para iade talebi oluşturdum ne kadar süre de geri alabilirim

  15. Merhaba ben yanlış bir seçim yaptım 4 Yıl ve üzeri yapacaktım ama 3 yıl seçtim bu durumda tekrar para yatırsam diğeri içinde iptaline başvursam olur mu teşekkür ederim

  16. Leyla Hanım yazımızda hatalı bir şekilde, gereksiz yere yatırılan pasaport harcını nasıl alacağınıza ilişkin ayrıntılı açıklama, başvuracağınız vergi dairesi ve dilekçe örneğine yer verilmiştir.

  17. Annemin adına bordo pasaport başvurusu üzerine gerekli harcı yatırdım ancak anneme yeşil pasaport için başvuru yapmam gerekiyormuş.Başvuru iptali sağladım ama yatırdığım harcı geri nasıl alabilirim? Vergi dairesine başvurmak yeterli mi ve belge gerekli mi?

  18. Harç iadesinde, harcı yersiz ödemenize dayanak göstereceğiniz husus ne ise, sizin örnekte öğrencilik durumu, bu duruma ispat eden belge ile yersiz yere ödenen harcın yazımızdaki dilekçeye benzer bir dilekçe ile talep edilmesi gerekmektedir.

  19. Merhabalar öğrenci harç iadesi için hangi belgeler gerekli acaba öğrenci belgesi vs

  20. Normalde harç iadesi 1-3 ay arası sürmektedir. Ancak, ilgili vergi dairesinin çalışma hızı, iş yükü nedeniyle farklılaşma söz konusu olabilir. Ancak her durumda 3 ayı aşan bir iade gecikmesi var ise iade için talepte bulunduğunuz vergi dairesi ile iletişime geçip harç iadesinin akıbetini araştırmanızı tavsiye ederiz.

  21. Emirhan Bey, üç yıllık pasaport için 2022 yılı harç tutarı 1049 liradır. Harçtan muaf iseniz, iadenin yaptığınız ödemenin tamamı esas alınarak yapılması gerekir. Bu durumda, iade için başvurduğunuz vergi dairesi ile iletişime geçmenizde fayda var. İade yapılırken tutar üzerinden kesinti yapılması şeklinde bir uygulama söz konusu değil.

  22. Ben 3 yillik pasaport çıkarmıştım 1045 TL idi sanırım öğrenci olduğum için harç parasi ödememe gerek yokmuş iade talebinde bulundum yaklaşık 1 ay içinde param geldi ama eksik bir biçimde 835 TL olarak nedeni ne olabilir acaba

  23. Söz konusu iade işlemi bazen
    birkaç ay sürebilmektedir. Çok uzarsa talepte bulunduğunuz vergi dairesi ile iletişime geçmekte fayda vardır.

  24. Merhaba ben pasaport harcı yatırdım ama öğrenci olduğum için harç parasının iadesini istedim kaç güne yatar? Ya da paranın yatmama gibi bir durumu var mı ? Teşekkürler

  25. Mevzuatta bu konuda açık bir düzenleme yok. Ancak idare rutinin dışına çıkan durumlarda olumsuz davranır. Bu yüzden, olumsuz cevapla karşılaşmanız mümkün.

  26. Ben 6 aylik yatirmistim daha randevuya gitmeden farkını yatırıp 1 yilliga cevirtmem mümkün mu

  27. Merhabalar, nüfus müdürlüğünden alınacak söz konusu harcın pasaport işleminde kullanılmadığı ile ilgili bir yazı isteniyor demissiniz. Nufus mudurlugu bu yaziyi vermeyi biliyor mu endiseliyim. Cunku bana bu dekontlarla yurt disinda konsoloslukta pasaportunuzu yenileyebilirsiniz dediler ama koca bir yalan cikti. Konuyu ne kadar bildiklerinden emin degilim.

  28. Merhaba pasaport başvurusu yaptım yurt dişinda hastam vardi gitmek için şimdi hastamı kayıp ettim pasaport bekliyordum gelmedi iptal edip harç parasini geri alabilirmiyim…

  29. Merhaba bir aydan fazla olalı harç geri iade için başvurdum vergi dairesine güya hesaba hatırılacak daha yatmadı eminönü vergi dairesi tlfn numarasına nasl ulaşabilirim yardımcı olursanız sevinirim saygılar

  30. Ortalama iki üç ay sürüyor. Çok gecikirse talepte bulunduğunuz vergi dairesinin ilgili servisine müracaat edip durumu öğrenebilirsiniz.

  31. Merhaba iyi günler bir ay önce silah ruhsatı için yatırdığım harcı silah alımında sıkıntı çıkınca emniyet tarafından işlem görmemiştir yazısı yazılarak iade talebinde bulundum bir ay oldu hala iade edilmedi hesap numarası banka ismi v.s alındı. Ne zaman yatırılır hesaba

  32. Hasan Bey,
    Tavsiyeniz için çok çok teşekkürler, vergi dairesinden 11 temmuzda parayı geri yatırmışlar. 3 ay sonra ödediler.
    Minnettarım.
    saygılarımla,
    Derya Gamze Özuğurlu

  33. Mehmet Bey genelde bir iki ay sürüyor. Daha fazla gecikti ise ilgili vergi dairesi ile irtibata geçmenizde fayda olabilir. Bazen küçük bir eksiklik nedeniyle dosya bekleyebiliyor. Bu ara söylenti düzeyinde idarenin iadeleri geciktirdiği bilgisi dolaşıyor. Ancak söylenti niteliğinde olduğunu ve teyit edemediğimizi belirtelim.

  34. Ben dilekcemi herşeyi maliyeye verdim halada parami atmamiş ne yapabilirim

  35. Hasan bey,
    Tekrar çok teşekkürler. Vimer sayfasındaki numarayı aradım ama 10 dakikadan fazla bekletilip sonuca ulaşamadım malesef.
    Yine de çok teşekkürler. Ödemeyi yapmış olduğum vergi dairesine başvuracağım bu durumda.

  36. Derya Hanım, iade talebini söz ödemeyi yaptığınız ildeki veraset ve harçlara bakan vergi dairesine yapmanız işleminizi hızlandırıyor. Talebi hangi birimden yapacağınız konusunda yine de tereddüdünüz var ise Vergi İletişim Merkezi (VİMER) ile iletişime geçmenizi öneririm. Konu hakkında güncel ve doğru bir şekilde dönüş yapıyorlar ve ilgililer. Vimer başvurusu ile ilgili ayrıntılı bilgi için aşağıdaki kısa yazımıza bakabilirsiniz. Selamlar.
    https://vergidosyasi.com/2018/06/14/vimer-vergi-iletisim-merkezi-ya-da-alo-maliye/

  37. Hasan Bey, çok faydalı bilgiler, çok teşekkürler. PTT’den hangi adrese göndermek gerekir? Gelir İdaresi başkanlığına ödediğime göre aynı yerden iade talebi yapılması doğru olur mu?

  38. HARÇLAR VERGİ DAİRESİNE GİRMEDEN KARGO İLE GÖNDERİ SAĞLAYABİLİYORMUYUZ

  39. Ben turkmenistayken eski pasaportunun günü az kalmıştı ve orada 10 yıllık pasaport çıkarttık fakat eskisinin günü bitene kadar vermediler ve benimde erken dönmem lazım oldu geri döndüm yeni pasaport orada kaldi turkiyede yeniden pasaport çıkarmak için fazladan pasaport parasi ödedim bunun geri ala bilmem için makbuzunu ve dilekçe doldurduk verdim bana 1 ay içinde iban numarana gönderilecek dediler fakat 45 gün oldu hala para falan yatmadı nereyi aramama lazım

  40. böyle sacma sapan sey görmedim parani geri almak icin neler istiyor .

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.