GELİR VERGİSİ

Birden Fazla İşverenden Alınan Ücretlerin Vergilendirilmesi, Beyanı ve Stopajı

Birden Fazla İşverenden Alınan Ücretlerin Vergilendirilmesi

Gelir Vergisi Kanununun 86 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca, tek işverenden alınmış ve tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretler (birden fazla işverenden ücret almakla beraber birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerinin toplamı, 103. maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmayan mükelleflerin, tamamı tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretleri dahil) için yıllık beyanname verilmeyecek, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde bu gelirlerin beyannameye dahil edilmeyecektir.

Birden Fazla İşverenden Alınan Ücret Hangi Durumda Beyan Edilir?

Bu düzenlemeye göre, birden fazla işverenden ücret alan ve birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı Gelir Vergisi Kanununda yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2017 yılı için bu tutar 30.000 TL, 2018 yılı için 34.000 TL) aşmayan mükelleflerin, tamamı kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücretleri yıllık beyanname ile beyan edilmeyecektir. Ancak, birden sonraki işverenden alınan ücretlerin toplamı 2017 yılı için 30.000 TL’yi (2018 yılı için 34.000 TL) aşması durumunda, ücretlerin tamamı (ilk işverenden alınan ücret de dahil olmak üzere) yıllık beyannameye dahil edilecektir. Birden fazla işverenden ücret alınması halinde, birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı ücretli tarafından serbestçe belirlenecektir.

Birden Fazla İşverenden Ücret Alan Çalışanın Ücretinde Stopaj (Tevkifat) Uygulaması Nasıl Yapılacaktır?

Birden fazla işverenden ücret alan çalışanın ücretinden stopaj (tevkifat) yapılırken, her bir işveren vergi tarifesini kendi ödediği ücrete göre mi belirleyecek, yoksa diğer işveren tarafından ödenen ücret miktarını da araştıracak mıdır?

Bu konuda vergi idaresi, her bir işverenin ücret üzerinden stopaj uygulamasını ayrı ayrı yapacağı, kendi ödediği tutara göre tarifede cetvelindeki oranları uygulayacağı hususunu ilgili tebliğlerde (128 ve 160 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğleri) açıkça belirtmiştir.  Bu nedenle, işverenlerin çalışanın ücret aldığı diğer işverenlerce yapılan ödemeleri araştırma ve bunları da ekleyerek artan oranlı vergileme yapma gibi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır.

08.12.2018

Hasan AYKIN

vergidosyasi.com

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.