GENEL

Güvenlik Vergisi Nedir?

Güvenlik Vergisi Nedir?

Güvenlik vergisi, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri tarafından dış hat yolcularından “güvenlik ücreti” olarak 01 Ocak 2019 tarihinden itibaren alınması planlanan ücrete verilen isimdir. Niteliği itibariyle dış hat yolcuları için zorunlu bir ödeme olduğu için kamuoyunda “güvenlik vergisi” olarak isimlendirilmesine rağmen, gerçek anlamda vergi ile ilgilisi yoktur. Benzer durum havaalanı yer hizmetleri karşılığı alınan tutarların da havaalanı veya havalimanı vergisi olarak isimlendirilmesinde de geçerlidir.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi güvenlik ücretini 2019 yılı tarifesinde bazı havalimanları için 3 Avro, bazıları için 1 Avro olarak belirledi. Ancak gelen tepkiler üzerine 3 Avroluk tutarın 1,5 Avroya indirilmesi yönünde çalışmalar olduğu bilinmektedir.

İşletmesi DHMİ dışındaki özel kuruluşlarda olan havaalanları için de havaalanı servis ücretine ilave olarak güvenlik vergisi veya güvenlik ücreti adı altında bir tutarın dış hat yolcularından talep edilip edilmeyeceğini görmek için beklemek gerekecek.

DHMİ 2019 Tarifesine göre servis ücreti yanında Dış Hat Yolcu Güvenlik Ücreti adı altında bir ödeme daha alınmasına ilişkin Tablo aşağıdaki gibidir:

dış hat yolcu güvenlik ücreti güvenlik vergisi

27.12.2018

vergidosyasi.com

 

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.