KAVRAMLAR

VERGİ TEVKİFATI, STOPAJI VEYA KESİNTİSİ NEDİR?

Tevkifat, tevkif kelimesinin çoğuludur. Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlükte “tevkif” kelimesinin karşılığı,  “1.Durdurma. 2. huk. Bir suç dolayısıyla birini tutuklama.”dır.

Tevkifat kelimesi parasal konularda “kesintiler” anlamına gelmektedir. Aslında ödeme yaparken, ödeme yapan kişi ödenecek paranın bir kısmını kesmektedir.

Vergi tevkifatı ise, ilgili mevzuat uyarınca ödemeler sırasında, ödemenin ilgili olduğu verginin tamamı veya bir kısmının ödeme yapan tarafından kesilip ilgili vergi dairesine ödenmesini ifade eder.

Vergi tevkifatı bir yönü verginin kaynağında kesilmesi (pay as you go, tax witholding) anlamına gelmekte, bir tür vergi güvenlik müessesi olarak uygulanmaktadır. Tevkifat uygulaması vergi güvenlik müessesi olmasının yanında vergi tekniği açısından, vergi toplamada verimlilik ve vergi tahsilatında etkinlik açısından da kullanılan bir araçtır.

Vergi Tevkifat Türleri

Vergi tevkifatı, ilgili olduğu kanuna göre çeşitli şekillerde isimlendirilir. Gelir Vergisi Kanunu uyarınca yapılan vergi kesintileri gelir vergisi tevkifatı olarak isimlendirilirken, Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılan vergi kesintileri kurumlar vergisi tevkifatı olarak isimlendirilmektedir. Son dönemde KDV’de özellikle vergi güvenlik müessesesi uygulaması olarak KDV tevkifatı yaygınlaşmaya başlamıştır.

31.01.2019

Hasan AYKIN

vergidosyasi.com

 

4 replies »

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.