KAVRAMLAR

ISM Endeksi Nedir? Nasıl Yorumlanır?

Finans programlarında sıkça duyulan ISM endeksi nedir? Daha önce PMI endeksi ve CDS kavramlarını açıklamış idik. Aşağıda ise, iş dünyası, yatırımcılar ile politika yapıcılar ve karar alıcılar için önem arz eden, doların ve borsaların yönünü doğrudan etkileyen ISM endeksi ve endeksin nasıl yorumlandığı hususuna yer verilmiştir.

ISM Endeksi Nedir?

ISM verisi, imalat sektöründeki üretim, iş gücü, yeni sipariş, stok gibi alanlardaki değişimi aylık olarak ölçen bir ankettir. ISM verisi, Tedarik Yönetim Enstitüsü’nün (Institute of Supply Management – ISM) tarafından her ayın ilk iş günü Türkiye saatiyle 17.00’de yayımlanan bir veridir. ISM verisi veya endeksi olarak isimlendirilmektedir.

ISM İmalat Dışı verisi ise, ISM imalat endeksinden birkaç gün sonra ayrıca açıklanmaktadır.

ISM endeksi ABD imalat sektörünün yönü konusunda bilgi vermesi açısından önem taşır. Pek çok ülke ekonomisi, borsalar ve FED politikaları açısından önemli bir veridir. Bu verideki olumlu veya olumsuz gelişmeler borsalar üzerinden doğrudan etkide bulunur. Yatırımcılar ile iş dünyasını doğrudan etkileyen bir veridir.

ISM Endeksi Nasıl Yorumlanır?

ISM endeksi 1 ila 100 arasında değer alır. ISM endeks değeri 50’den büyükse imalat sektöründe büyüme olduğunu işaret eder. 50 değeri nötr olarak değerlenirken, 50’den küçük ISM değeri ekonomide daralma olduğuna işaret eder. ISM değerinin 50 üzerinde olması ekonomik canlılık açısından önemli iken, bir önceki aya göre gösterdiği değişim de önem taşır.

ISM Endeksi ABD Doları İlişkisi

ISM verisi oluşturulurken 400 civarında satın alma müdürüne istihdam, üretim, yeni siparişler, fiyatlar ve benzeri mevcut piyasa koşullarına ilişkin sorular sorulur ve alınan cevaplar değerlendirmeye tabi tutulur. ISM endeksinin beklentinin üstünde gelmesi ABD doları için yükseliş, beklentilerin altında gelmesi ise ABD doları için düşüş sinyali anlamına gelir. 

07.04.2019 

vergidosyasi.com

 

Kaynaklar: 

https://www.investopedia.com/terms/i/institute-for-supply-management.asp

https://www.investopedia.com/terms/i/ism-mfg.asp

https://www.paraborsa.net/i/ism-verisi-nedir/

https://eksisozluk.com/ism-manufacturing-index–3017109

https://www.forex.com.tr/haber/ism-imalat-verisi-neden-onemli-7904070

 

 

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.