ENGELLİLERE VERGİ AVANTAJLARI

Engellilere ÖTV İstisnalı Araç Alımında Aracın Fiyat (Bedel) Limiti (Sınırı)

Engellilerin binek otomobil alımında öngörülen ÖTV istisnasının uygulanmasında aracın fiyatına ilişkin limit (sınır) öngörülmüştür. ÖTV ve diğer vergiler dahil aracın bedeli, engelli ÖTV indirimi için öngörülen fiyat limitini aştığı takdirde, ÖTV indiriminden yararlanılamaz.

Özel Tüketim Vergisi Kanununun “Diğer İstisnalar” başlıklı 7 nci maddesinin birinci fıkrasının 2 numaralı bendinde engelliler için araç alımında ÖTV istisnasına ilişkin düzenleme yer almaktadır. Söz konusu düzenleme ile engellilerin hangi şartlarda ÖTV istisnasından yararlanabilecekleri ayrıntılı şekilde düzenlenmiştir.

Söz konusu düzenlemede %90 veya daha fazla olan malul engelliler ile engel durumuna göre özel tertibatlı şekilde kullanılacak engellilerin alacağı araçlar için öngörülen üst limit 2020 yılı için yeniden değerleme oranında artırılarak güncellenmiştir. Buna göre engellilerin ÖTV istisnası kapsamında taşıt alımlarında aracın değerinin hesaplanması gereken Özel Tüketim Vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil fiyatının 2020 yılı için 303.200 TL’yi aşmaması gerekmektedir.

Tüm binek otomobillerde engelliler için ÖTV istisnası uygulamasında, hesaplanması gereken Özel Tüketim Vergisi ve diğer her türlü vergiler dâhil bedelin 2021 yılı için 330.800 TL’yi aşmaması gerekir. Söz konusu tutar 2021 yılı için 330.800 TL olarak belirlenmiş ve 29 Aralık 2020 tarih ve 31349 sayılı (1. Mükerrer) Resmi Gazete ile ilan edilmiştir. 

Engelliler için istisna kapsamında taşıt alımında parasal sınırın önceki yıllardaki tutarları:

2020 Yılı için 303.200 TL

2019 yılı için 247.400 TL

vergidosyasi.com

15 replies »

  1. Merhabalar, yukarıda yer alan sorunuz konunun vergi boyutu dışında kalmakta olup bilgimiz dışındadır. Selam ve saygılar.

  2. GÜNEYDOĞU GAZİSİYİM 2020 YILINDA ENGELLİ İNDİRİMİNDEN YARARLANARAK 1.6 MOTOR BENZİNLİ ÖTV SİZ ENGELLİ ARACI ALDIM. DAHA ÖNCE KULLANDIĞIM DİZEL ARACIMI DA ENGELLİ ARACI VASFINDAN ÇIKARTARAK EŞİMİN ÜZERİNE DEVRETTİM ANCAK YENİ ALDIĞIM ARACIN YAKITI ÇOK FAZLA OLDUĞUNDAN DEVRETTİĞİM ARACI YENİDEN ÜZERİME ALIP ARAÇTA TADİLAT YAPTIRARAK, RUHSATA ENGELLİ ARACIDIR DİYE İŞLETEREK VE YILLIK MTV VERGİSİNİDE ÖDEYEREK TEKRAR ENGELLİ ARACI YAPABİLİRMİYİM. YANİ ÜZERİME 2 TANE ENGELLİ ARACI OLABİLİRMİ BİRİ VERGİLERDEN MUAF DİĞERİ İSE VERGİLERİNİ ÖDEYEREK CEVAP VERİRSENİZ SEVİNİRİM. TEŞEKKÜR EDERİM.

  3. bu işin suyu çıktı artık özürlülerin hakları gitikçe elinden alınıyor

  4. Dr Hasan Bey değerlendirme raporları tabiki yetkililerce düzenlenmiştir saygı duyuyoruz ancak 2020 Ağustos ayındaki 200 bin tl ye alınabilen araçlar şuanda 390 400 bin sınırında. Ben devletimi ve yönetimi herşartta destekleyen %56 engelli doğuştan bir bireyim. Benim söylemek istediğim 330bin tl gibi bir limitin veya herhangi bir limitin Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan engelli bireylere uygulanmaması gerektiğidir. Eskiden 1.6cc sınırı vardı sadece . Eski şartlara dönülmesi bizi çok mutlu edicektir. En azından engelli bireylerin böyle bir kazanç kapısı olur ileride kendi dairemizi bile alabiliriz. Bize yardımcı olucağınıza gönülden inanıyorum iyi akşamlar

  5. Engelli plakalı aracı (süresi dolmadı) limit üstü fiyata başka engelliye satışı yapılabilir mi?

  6. Eğer tahmininiz yada ona yakın bir artış olursa son yapılan artışın çok altında kalmış olur ve engelli vatandaşların geniş ve yüksek araç alamama konusunda şu an yaşadıkları mağduriyet devam eder. Zira son yapılan artış %23 seviyelerinde olmuştu.

  7. Sözlerinize dayanarak nasıl bir artış olur yani bu durumda sizce Hasan Aykın bey?

  8. Yeni yılda yeniden değerleme oranında artış söz konusu olmaktadır. Yeniden değerleme oranı GİB tarafından açıklanmaktadır.

  9. Limit güncellemesi genelde yeni yıla geçişte açıklanıyor sanırım. Farklı bir bilgisi olan varmı acaba? Sonuçta normal dışı bir ötv artışı yapıldı ülkemizde, belki farklı bir uygulama ile erkene çekilmiştir. Bir de sizce yeni üst limit ne kadar olur?
    Diğer taraftan sayın Anonim’in yukarıda sormuş olduğu 800 lira aşma gibi durumlarda firmalar yardımcı oluyorlar. Hatta 800 değil daha bile fazla miktarlarda aşma durumu olursa bile bir şekilde indirim sağlayıp rapora uygun hale getiriyorlar.

  10. Limit güncellemesi genelde yeni yıla geçişte açıklanıyor sanırım. Farklı bir bilgisi olan varmı acaba? Sonuçta normal dışı bir ötv artışı yapıldı ülkemizde, belki farklı bir uygulama ile erkene çekilmiştir. Bir de sizce yeni üst limit ne kadar olur?
    Diğer taraftan sayın Anonim’in yukarıda sormuş olduğu 800 lira aşma gibi durumlarda firmalar yardımcı oluyorlar. Hatta 800 değil daha bile fazla miktarlarda aşma durumu olursa bile bir şekilde indirim sağlayıp rapora uygun hale getiriyorlar.

  11. merhabalar 304.000 tl olan bir aracı alabiliyor muyuz 800 lira bir aşma söz konusu?

  12. Engellilere ÖTV indiriminsen faydalanamıyoruz cunku 303 bin arac kalmadı limit icin acil düzenleme yapılması lazım 29.08.2020

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.