KATMA DEĞER VERGİSİ

Temerrüt Faizinde Uygulanacak KDV Oranı Kaçtır?

Temerrüt faizi, bir borcun vadesinde yerine getirilmemesi durumunda istenen faizdir.

Peki, bir mükellef belli bir vade ile sattığı mal nedeniyle vadesinde alamadığı tutarlara temerrüt faizi uygularsa bu temerrüt faizinde KDV oranı yüzde kaç olarak uygulanacaktır?

Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 maddesine göre, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabidir.

KDV’ye tabi teslim ve hizmete ilişkin alacağın süresinde ödenmemesinden kaynaklı olarak karşı taraftan talep edilecek temerrüt faizi için uygulanacak KDV oranı, alacağın kaynağını teşkil eden teslim veya hizmet için geçerli KDV oranıdır. İlgili mal veya hizmet için uygulanan KDV oranı temerrüt faizi talep edilecek dönemde değişmiş ise, esas alınacak KDV oranı teslim veya hizmetin gerçekleştiği dönemdeki KDV oranı olacaktır.

Örneğin, 2020 yılında mobilya satan bir işletme, bu satış nedeniyle 2021 yılında borcunu zamanında ödemeyen alıcıya 10.000 TL  temerrüt faizi faturası kesecek olsun. Mobilya için 2020 yılında KDV oranının %8 olduğunu, ancak 2021 yılında oranın genel oran olan %18’e çıkarıldığını kabul edelim. Bu veriler ışığında temerrüt faizi için uygulanacak KDV oranı kaç olacaktır?

Burada temel ilke, alacağın kaynağını oluşturan teslim ve hizmet için, teslim veya hizmetin gerçekleştiği dönemde geçerli olan KDV oranının temerrüt alacağı için de geçerli olmasıdır. Gelir İdaresi tarafından verilmiş özelgeler bu yöndedir.

Bu genel ilke çerçevesinde temerrüt faizi alacağı KDV oranının %8 olarak uygulandığı bir mal teslimine ilişkin olduğu için uygulanacak temerrüt faizi için düzenlenecek faturada KDV oranı %8 olarak dikkate alınacaktır.

Konuya ilişkin olarak GİB tarafından verilen özelgede de aynı yönde görüş beyan edilmiştir.

“Buna göre, katma değer vergisinin konusuna giren teslim ve hizmetlere ilişkin olarak sonradan ortaya çıkan faizler katma değer vergisinin matrahına dahil olmaktadır.

Dolayısıyla kuruluşunuz tarafından yapılan teslim ve hizmet ifalarına ilişkin ödemelerin zamanında yapılmamasından dolayı temerrüde düşmüş alacaklarınız için hesaplanan temerrüt faizlerinin KDV matrahına dahil edilerek bu tutar üzerinden teslim ve hizmetin yapıldığı tarihte geçerli olan KDV oranına göre KDV hesaplanması gerekmektedir. Ancak, KDV Kanunu’nun 13/b maddesi kapsamında istisna olan teslim ve hizmetlerinize ilişkin olarak hesaplanan faizler için ayrıca KDV hesaplanmayacaktır.”

05.06.2020

Hasan AYKIN

vergidosyasi.com

 

pexels-photo-3760067.jpeg

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.