VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ

VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ BEYANNAMESİ NASIL VERİLİR?

VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ BEYANNAMESİ NASIL VERİLİR?

https://ivd.gib.gov.tr/Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi, mirasçılık belgesi (veraset İlamı) alındıktan sonra; İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) sayfasında yer alan “Veraset İşlemleri” kısmından elektronik ortamda (İnteraktif Vergi Dairesi şifreniz yok ise Kayıt Ol ekranından anında şifre alabilir ya da e-Devlet şifrenizle giriş yapabilirsiniz) ya da Kağıt ortamında vergi dairesine elden veya posta yoluyla verilebilir.

Veraset ve İntikal Beyan Klavuzu için TIKLAYINIZ.

Veraset ve İntikal Vergisi Excel Formatı için Tıklayınız.

Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesinin İnteraktif Vergi Dairesi Üzerinden Gönderilmesi

İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) internet sayfasına beyannameyi dolduracak mirasçılardan herhangi birinin
bilgileri ile giriş yapılır.

“Veraset İşlemleri” bölümünden vefat edenin T.C. Kimlik Numarası girilerek işlemlere başlanılır. Sistem mükellefi adım adım kolay ve hızlı bir şekilde beyannamesini doldurması için yönlendirir.

Mirasçı beyannameyi sadece kendi adına düzenleyebileceği gibi, diğer mirasçıları da beyannameye dâhil edebilir. Beyanname birden fazla mirasçı adına verilecekse, mirasçılardan biri tarafından tamamlanarak onaylandığında, diğer mirasçıların onayına sunulur.

Tüm mirasçıların İnteraktif Vergi Dairesine kendi şifreleri ile bağlanarak beyannameyi onaylamasından sonra, beyanname ilgili vergi dairesine elektronik ortamda gönderilir.

Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesinin Vergi Dairesine Kâğıt Ortamında Elden Verilmesi ya da Posta Yoluyla Gönderilmesi

Kâğıt ortamında doldurulan beyanname, mirasçılar tarafından imzalanmak suretiyle verilebileceği gibi mirasçıların vekili tarafından imzalanmak suretiyle de verilebilir. Veraset yoluyla intikallerde beyanname her bir mirasçı tarafından ayrı ayrı verilebileceği gibi müştereken verilmesi de mümkündür. Beyannamenin müştereken verilmesi halinde, beyannamenin her mükellef tarafından ayrı ayrı imzalanmış olması gerekir.

Mükellefler Beyannameyi;

• Veraset yoluyla gerçekleşen intikallerde ölen kimsenin ikametgâhının bulunduğu,

• Diğer yollarla gerçekleşen intikallerde tasarrufu yapan şahsın ikametgâhının bulunduğu, tasarrufun tüzel kişilerce veya diğer teşekküllerce yapılması durumunda tüzel kişilerin veya diğer teşekküllerin merkezlerinin bulunduğu,

• Muris veya tasarrufu yapan şahsın Türkiye’de hiç ikamet etmediği veya son ikametgâhının tespit olunamadığı durumda, veraset yoluyla veya diğer yollarla ivazsız tarzda intikal eden malın bulunduğu veya mükelleflerin ikametgâhlarının bağlı bulunduğu,

yerdeki vergi dairesine vermeleri gerekmektedir.

VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ BEYANNAMESİNE EKLENECEK BELGELER NELERDİR?

Mükellefler, aşağıdaki belgeleri beyannameye ekleyeceklerdir.

• Veraset ilamı (mirasçılık belgesi),
• Vasiyetname, miras mukavelenamesi,

  • Borç ve masraflara ait belgeler,
  • • Ticari bilanço ve gelir tablosu,
  • • Gayrimenkuller için, tapunun fotokopisi ve emlak vergisi değerini gösteren ilgili belediyeden alınmış bir belge,
  • • Araç ve tescile tabi diğer menkuller için tescil belgesinin fotokopisi.

3 replies »

  1. Serdar Bey Merhabalar, yazıya 08.06.2020 tarihinde GİB sitesinden aldığım excel formatını koydum. Ayrıca Veraset ve İntikal Beyan kılavuzunu da ekledim. Teşekkürler. Selamlar.

  2. veraset ve intikal beyannamesini excel formatında indirdim.fakat bu dosya 2012 ye ait.Vergi dairesindeki beyanname 2020 ye ait bu durumda 2020 beyanname dosyasını eklemeniz gerekebilir.Lütfen bu konuyla ilgilenmenizi temenni ederim,gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.