GENEL

LEI Kodu Nedir? Türkiye’de Hangi Kuruluştan Alınır?

LEI Kodu Nedir?

LEI (Tüzel kişi kimlik kodu- Legal Entity Identifier) ISO 17442 standartlarına uyumlu olarak tüzel kişilere tahsis edilen uluslararası bir kimlik kodudur.

Finansal piyasalarda işlem yapan şirketlere özgü kimlik numarası niteliğinde olan LEI kodu, özellikle tezgah-üstü türev işlemlerinin daha etkin ve risksiz bir yapı içinde gerçekleştirilmesinin sağlanması çerçevesinde veri depocusu kuruluşlara yapılan raporlamalarda önemli bir rol oynamaktadır.

Bir tüzel kişiye tahsis edilen LEI kodu yalnızca o tüzel kişiye ait olup, tahsis edildiği tüzel kişiye ulusal ve uluslararası düzeyde benzersiz ve yegâne bir kimlik numarası sağlar.

Tüzel kişi kimlik kodu öncelikli olarak finansal piyasalarda kullanılmakla birlikte, tüm tüzel kişiler tarafından alınabilmektedir. Uluslararası yegane bir kimlik numarası olması sebebi ile, ileriki dönemlerde birçok farklı alanda kullanılması beklenmektedir.

LEI kodu ayrıca fonlara ve uluslararası şubelere tahsis edilebilmektedir.

LEI Kodundaki haneler neyi ifade eder?

takasbank
SO 17442 standartlarına uyumlu olarak tahsis edilen LEI kodu 20 haneden oluşur. İlk dört hane LEI tahsis eden kurumu ifade eder, bunu takip eden alanlar ise alfa numeriktir, son iki hane kontrol haneleridir.
Format of LEI code (ISO 17442) | Resources | LEI.info

Türkiye’de LEI Kodu yetkili kuruluş.

Türkiye’nin veri depocusu kuruluşu MKK, tüzel kişileri tanımlamak için LEI kodu kullanmaktadır. Mevcut uygulamalarda her türlü vadeli işlem ve opsiyon sözleşmesi işlemlerinde işlem tarafı kuruluşlar ile MKK ihraççı şirketlerinin LEI kodu alması zorunludur.

Veri Depocusu Kuruluşların raporlama yükümlülükleri ile ilgili Resmi Gazete Bildiriminehttps://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/10/20181027-15.htm bağlantısından ulaşabilirsiniz.
Ülkemizde veri depoculuğu hizmetini MKK sunmaktadır, detaylı bilgiye MKK internet sitesinden ulaşabilirsiniz (https://www.mkk.com.tr/tr-tr/Sayfalar/Home.aspx).

AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ.

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.