Sevgiliye alınan hediyenin de vergisi mi olur? demeyin. Hele şu sevgililer gününde bu da konuşulur mu?
Vergi sevimsiz yüzüyle hayatın her alanında. Sevgililer gününde bile insanın canını sıkabiliyor.
Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun birinci maddesine göre, Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset tarikiyle veya her hangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisine tabidir.
Maddeye göre, ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer bir şahsa intikal eden mallar intikal vergisine tabi. Kanunda “ivazsız intikal” tabiri ; hibe yoluyla veya her hangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları; “mal” tabiri ise; mülkiyete mevzu olabilen menkul ve gayrimenkul şeylerle mameleke girebilen sair bütün hakları ve alacakları ifade ediyor.
Kanunun 4 üncü maddesinde ivazsız şekilde yapılan intikallerde 2018 yılı için 4.656 TL istisna tutulmuş. Bu rakama kadarki ivazsız intikaller vergiye tabi değil. Başka bir deyişle, sevgilinize aldığınız hediyenin VUK hükümlerine göre değerlenecek değeri bu tutarın altında ise sorun yok. Üstünde ise Maliye devreye giriyor.
Örneğin, eşinizi şöyle bilmem kaç kıratlık 20.000 TL değerinde pırlanta aldınız. Ya da 100.000 TL’ye bir otomobil. Paranız çok, bir daire hediye ettiniz. Bunların hepsinde eşiniz veya sevgiliniz tarafından, veraset ve intikal vergisi beyannamesi ile ivazsız intikalin beyanı ve istisnayı aşan kısım için veraset ve intikal vergisi ödenmesi gerekiyor.
Verginin hesabında dikkate alınacak oran 2018 yılı için 240.000 TL’ye kadar %10. İvazsız intikal miktarı arttıkça oran %30’a kadar kademeli olarak çıkıyor.
Hediyeyi eşinize, annenize veya kızınıza almışsanız vergi oranları tarifede yazılı oranların yarısı olarak uygulanıyor. Sevgilinizle aranızda henüz evlilik bağı yoksa oran %10-30 arasında. Evlilik cüzdanına sahipseniz vergi oranları %5-15 arasında.
Şunu sorabilirsiniz: “Maliye benim eşime aldığım hediyeden nereden haberdar olacak da vergisinin peşine düşecek?”
Hayat hep güllük gülistanlık devam etmiyor. Üç beş yıl sonra arası bozulan eşler veya sevgililer yıllar önce verdikleri hediyelerin peşine düşüyor. Mahkeme salonlarında bunlar gündeme geliyor. Konu maliyeye de intikal edebiliyor.
Bu sefer şunu sorabilirsiz: “O zamana kadar zamanaşımına uğrar vergi”. Maalesef, veraset ve intikal vergisinde zamanaşımı sistemi farklı. Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 20 inci maddesinde “Mükellefiyetin başlangıcı” düzenlenmiş. Buna göre, Veraset ve İntikal Vergisi mükellefiyeti:
a) Beyanname verildiği takdirde, beyannamede gösterilen mallar için beyanname tarihinde;
b) Verilen beyannamede gösterilmiyen mallar ile beyanname verilmiyen hallerde intikal eden malların idarece tesbit olunduğu tarihte;
Yani idare malın intikal ettiği hususunu hangi tarihte tespit etmiş ise zamanaşımı süresi o tarihten itibaren başlıyor. Başka bir deyişle 20 yıl sonra bile, sevgilinizin/eşinizin aldığı yüksek miktarlı hediye nedeniyle maliye kapınızı çalabilir.
Ey vergi! Ne sevimsiz şeysin. Şu sevgililer gününde bile insanın canını sıkıyorsun.
Sizi biraz rahatlatalım. Kanunun bazı açık noktaları da yok değil. İstisna tutarının altında kalmak suretiyle defalarca alınacak hediye veya verilecek para için (bu tür işlemlerin aslında büyük miktarlı ivazsız intikali parçalara bölme amacına matuf olmaması şartı ile) bir sınır yok. Aslında Kanun bir yönü ile, sevgilinizi bir defada büyük hediyeye boğmayın, ama sürekli 4.656 TL’nin altındaki hediyelerle sevindirin der gibi.
14.02.2017
Güncelleme: 06.02.2018 (İstisna rakamı güncellenmiştir.)
Dr. Hasan AYKIN
Kategoriler:VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ