KAVRAMLAR

Proforma Fatura Nedir? İngilizce ve Türkçe Proforma Fatura Örnekleri

Proforma Fatura Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

Proforma fatura bir tür teklif belgesidir. İngilizcesi “proforma invoice”‘tur. Yazışmalarda proforma fatura için kısaltma olarak “p/i” şeklinde kullanım da söz konusudur. Proforma fatura özellikle uluslararası ticaret işlemlerinde, ihracatçı firmaların ithalatçı firmalara tekliflerini ilettikleri belgelere verilen isimdir. Mal veya hizmet satış aşamasına gelindiğinde ise ticari fatura (commercial invoice) düzenlenir.

Satıcı hizmet veya malı ne kadar fiyat karşılığında ve hangi şartlarda satmak istediğini proforma fatura ile alıcıya gönderir. Bu anlamda proforma fatura, içeriğinde ürün cinsi, adeti, tahmini fiyatı, satış koşulları v.s. bulunan fiyat teklifi niteliğinde,ön bilgi amaçlı olan belgelerdir. Proforma fatura karşılığı mal sevkiyatı veya ödeme yapılmaz. Bu nedenle proforma fatura herhangi bir mali yükümlülüğe neden olmaz.

Proforma fatura için belirli şekil şartı bulunmadığından pek çok farklı şekilde düzenlendiği görülmektedir. Türkçe proforma fatura örneği aşağıda sunulmuştur:

proforma fatura örneği 1.PNG

Başka bir proforma fatura örneği:

 

Gerek Ticaret gerekse Vergi Hukukunda “Proforma Fatura” ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Maliye Bakanlığınca belirlenmiş olan belge basım usullerine tabi değildir. Bu nedenle işletmeler proforma faturayı kendi ihtiyaçlarına uygun şekilde bastırıp kullanabilmektedir.

Proforma fatura için normal faturanın kullanılması mümkün değildir. Mal ve hizmet teklifi içeren bu tür belgelerde “proforma fatura” ibaresinin bulunmasına özellikle dikkat edilmelidir.

Proforma fatura özellikle alım için bir teklife ve planlamaya ihtiyaç duyulduğu durumlarda kullanılmaktadır. Herhangi bir alım için izin, peşinat alınması söz konusu olduğu durumlarda proforma fatura talep edilebilmektedir.

İngilizce Proforma Fatura Örneği:

proforma fatura örneği ingilizce

Diğer Bir Proforma Fatura Örneği:

proforma fatura invoice template örneği ingilizce

İngilizce Proforma Faturada Yer Alan Kavramlar ve bunların Türkçe karşılıkları:

Proforma Invoice Date        : Proforma Faturanın Düzenlenme Tarihi

Proforma Invoice No           : Proforma Fatura No

Consignee                              : Alıcı Firma

Package Amount                  : Kap Adedi

Description of Goods           : Ürünlerin Tanımı, Niteliği

Unit Price                              : Brim fiyat

Total Amount                       : Toplam Miktar

Total Value                             : Toplam Bedel

Loading Period                     : Yükleme, sevkiyat zamanı.

Payment Method                  : Ödeme Şekli

Suplier Name                         : Proforma faturaya düzenleyen ihracatçı firmanın unvan, adres ve iletişim detayları yazılır.

Bank Details                          : İhracatçı firmanın banka bilgileri

Delivery Terms                     : Teslim şekli. (Teslim şekli yazılırken International Commercial Terms – Incoterms kurallarına uygun belirleme yapılmalıdır.)

2015 Incoterms tanımları için TIKLAYINIZ.

PROFORMA FATURA – TİCARİ FATURA UYUMSUZLUĞU VERGİ AÇISINDAN SORUN TEŞKİL EDER Mİ?

Proforma fatura, fiyat teklifi niteliğinde bir belgedir. Mali değeri yoktur. Karşı tarafla üzerinde anlaşıldıktan sonra, proforma fatura üzerindeki miktar ve bilgilerle aynı veya farklı bir ticari fatura düzenlenmesi ticari hayatın gereğidir. Bu nedenle, sipariş mektupları ve proforma faturaların nihai faturalar veya gümrük beyannameleri ile uyumsuz olması halinde, nihai faturaların veya gümrük beyannamelerinin gerçeğe aykırı olarak düzenlendiği tespit edilmedikçe, sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenlendiği veya kullanıldığı gerekçesi ile işlem yapılması söz konusu olmaz.

 

23.07.2017

vergidosyasi.com

 

NOT: Tüm hakları yazarına aittir. Yazar ve kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir. Aynen yayımlanamaz. 

Not: Yukarıda yer verilen

  • İngilizce proforma fatura örneği: http://www.disticaret.biz.tr/2015/08/proforma-invoice-proforma-fatura-nedir.html
  • Türkçe proforma fatura örneği  http://www.viserayazilim.com.tr/visera-ihracat-programi.html

adresinden alınmıştır.