NOT: Bu sayfa henüz başlangıç aşamasındadır. Her geçen gün yeni eklemeler yapılmaktadır.
Belge Numarası:
Elektronik bilet seri ve sıra numarası yerine kullanılacak üç haneli birim kod ile on haneli sıra numarası olmak üzere on üç haneden oluşan numarayı ifade eder.
Elektronik Belge:
Şekil hükümlerinden bağımsız olarak Vergi Usul Kanununa göre düzenlenmesi zorunlu olan belgelerde yer alan bilgileri içeren elektronik kayıtlar bütününü ifade eder.
Elektronik Bilet (e-Bilet):
Elektronik ortamda düzenlenen ve muhatabına elektronik veya kağıt ortamda teslim edilebilen bileti ifade eder.
Elektronik Bileti Temsil Eden Belge:
Bilet muhteviyatını içeren mali değeri olmayan belgeyi ifade eder.
Elektronik Bilet Uygulaması (e-Bilet Uygulaması) :
Başkanlık tarafından belirlenen standartlara uygun olarak biletin elektronik ortamda oluşturulması, imzalanması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan uygulamayı ifade eder.
Elektronik Bilet Raporu (e-Bilet Raporu):
e-Bilet Uygulaması kapsamında Başkanlığın belirlediği veri formatı ve standardına uygun olarak hazırlanan ve elektronik sertifika ile imzalanan raporu ifade eder.
Elektronik İmza:
15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununun 4 üncü maddesinde tanımlanan güvenli elektronik imzayı ifade eder.
Elektronik Kayıt:
Elektronik ortamda tutulan ve elektronik defter ve belgeleri oluşturan, elektronik yöntemlerle erişimi ve işlenmesi mümkün olan en küçük bilgi ögesini ifade eder.
Elektronik Saklama Hizmeti Veren Kurum:
14/12/2012 tarihli ve 28497 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 421) kapsamında Başkanlıktan Saklama Hizmeti verme izni almış mükellefi ifade eder.
Elektronik Sertifika:
Mali Mühür ve Nitelikli Elektronik Sertifikayı ifade eder.
Elektronik Sertifika ile İmzalama:
Tüzel kişilerin mali mühürle onaylamasını, gerçek kişilerin ise nitelikli elektronik sertifika ile imzalamasını veya mali mühür ile onaylamasını ifade eder.
Elektronik Tebligat:
213 sayılı Kanun hükümlerine göre tebliği gereken evrakın Elektronik Tebligat Sistemi ile muhatapların elektronik adreslerine tebliğ edilmesini ifade eder.
Elektronik Tebligat Adresi:
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından internet vergi dairesi bünyesinde oluşturulacak tebliğe elverişli elektronik ortam.
Elektronik Tebligat Sistemi:
Bilişim sistemleri vasıtasıyla muhatabın elektronik tebligat adresine iletilmek üzere, tebliğ evrakının gönderildiği ve elektronik ortamda delillendirilerek tesliminin sağlandığı sistemdir.
İnternet Vergi Dairesi:
Mükellefler tarafından beyanname gönderilmesi, ödeme yapılması, vergi levhası, borcu yoktur yazısı alınması gibi vergisel işlemlerin yapıldığı ve https://intvd.gib.gov.tr adresinden ulaşılan elektronik ortam.
İşlem Zaman Bilgisi:
Bir elektronik verinin, üretildiği, değiştirildiği, gönderildiği, alındığı ve/veya kaydedildiği zaman bilgisini ifade eder.
Mali Mühür:
5/3/2010 tarihli ve 27512 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 397) çerçevesinde Başkanlık (Gelir İdaresi Başkanlığı) için oluşturulan elektronik sertifika alt yapısını ifade eder.
Nitelikli Elektronik Sertifika (NES):
5070 sayılı Elektronik İmza Kanununun dokuzuncu maddesinde tanımlanan ve yalnızca gerçek kişi mükelleflerce kullanılabilen elektronik sertifikayı ifade eder.
Özel Entegratör:
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 421) kapsamında Başkanlıktan özel entegrasyon izni almış mükellefi ifade eder.
TCKN:
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasını ifade eder.
TÜBİTAK-BİLGEM/KAMU SM:
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu-Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi/Kamu Sertifikasyon Merkezini ifade eder.
Zaman Damgası:
Bir elektronik verinin üretildiği, değiştirildiği, gönderildiği, alındığı ve/veya kaydedildiği zamanın tespit edilmesi amacıyla elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından doğrulanan kaydı ifade eder.
Categories: E-VERGİLEME