vergi incelemesi

Takdire Done Raporu Nedir? Hukuki midir?

Tarh zamanaşımı süresinin dolmasına çok kısa bir süre kaldığı durumlarda vergi daireleri, takdire sevk işlemi yapmak suretiyle tarh zamanaşımı süresini durdurmaktadır. Ancak, takdire sevk edilen konunun niteliği ve kapsamı konunun bir inceleme elemanı tarafından ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerekli kılmaktadır. Bu nedenle, duran bu zamanaşımı süresinde inceleme elemanı tarafından inceleme işlemleri yürütülmekte, sonuçta içerik olarak vergi inceleme raporu ile aynı mahiyette olan, ancak takdir komisyonunun yapacağı takdir işlemine dayanak teşkil etmek üzere düzenlenen raporlara TAKDİRE DONE RAPORU ismi verilmektedir.

Takdire done raporu hukuki midir? Yargının bakışı, takdir kararında takdire done raporunun kullanılmasının hukuk aykırı bir yönünün olmadığı şeklindedir. Ancak, takdire done raporu kullanılarak sırf tarh zamanaşımı süresini durdurmak amacıyla yapılan işlemlerin hukuku aykırı olduğu belirtilmektedir.  Konuya ilişkin Danıştay 4’üncü Dairesi’nin 14.10.2014 tarih ve E:2013/3222 K:2014/5621 sayılı kararının hüküm kısmında bir paragraf aşağıda sunulmuştur:

“Takdire done olmak üzere kanunun 135. maddesinde sayılan yetkililer tarafından inceleme yapılmasına ve düzenlenen inceleme raporlarının takdir komisyonunca done olarak kullanılmasına yasal bir engel yoktur. Ancak bu usulün, 114. maddede düzenlenen, tarhiyatın vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlayarak beş yıl içinde yapılmasını zorunlu kılan zaman aşımı hükmünü aşmak amacıyla bir yöntem olarak kullanılması, idare hukukunda geçerli olan kanuni idare ilkesi ve hukuki güvenliğin korunması prensibine, dolayısıyla hukuka aykırıdır.”

14.01.2017

vergidosyasi.com

NOT: Yazar ve kaynak adı verilerek alıntı yapılabilir. Aynen yayımlanamaz.

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.