Ticari mal sahiplerince mallarının taşıttırılması sırasında düzenlemek zorunda oldukları sevk irsaliyesi, VUK’nun “Faturanın Şekli” başlıklı 230 uncu maddesinde açıklanmıştır.
Sevk irsaliyesinin düzenlenme amacı, mal sahiplerinin gelirini kontrol etmektir.
Vergi Usul Kanunu genel tebliğleri ile belirlenmiş istisnai haller dışında, her durumda düzenlenmek zorunda olan sevk irsaliyesi, kayıt dışılığın önüne geçmek amacıyla mal hareketlerinin takibini sağlayarak kayıtdışılığın önüne geçmek amacıyla mali sistemimize dahil olmuştur.
Taşıma irsaliyesi ile ilgili düzenleme VUK 240 ıncı maddede yer almaktadır. Taşıma irsaliyesi ise mal sahiplerinden ziyade taşıma işi ile uğraşan kişilerin gelirlerini kontrol etmek amacını gütmektedir. Sevk irsaliyesi düzenlenmesine tabi malların sevk işlemleri, malın sahibi değil de taşıma işi ile uğraşan başka kişilerce gerçekleştirildiğinde, bu kişiler yaptıkları taşıma işlemi için taşıma irsaliyesi düzenlerler ve taşıma esnasında sevk irsaliyesinden ayrıca bu evrakı da hazır bulundurmakla yükümlüdürler.
Kendisine ait vasıta ile kendi eşyasını taşıyanların taşıma irsaliyesi düzenlemesi gerekmez. Çünkü, taşıma irsaliyesi, mal sirkülasyonunun izlenmesi ile ilgili değil, fakat ücret karşılığında eşya taşıyanların izlenmesi ile ilgili bir belgedir.
Categories: VERGİ USUL
1 reply »