DİĞER VERGİLER

Özel İletişim Vergisi KDV Matrahına Dahil Edilir mi?

KDV uygulamasında, ödenen pek çok vergi, resim ve harç aynı zamanda KDV’nin matrahına dahil edilmektedir. Ancak, özel iletişim vergisi bu konuda istisna oluşturan bir vergi türüdür.

Vergi ve benzeri yükümlülük getiren kanunların bazılarında, ilgili verginin katma değer vergisi matrahına dahil olmadığı açıkça belirtilmekle birlikte, vergiye tabi işlemin sonraki safhalarında bu vergiler de maliyetin bir parçası olmaları nedeniyle verginin matrahına girmektedir.

4481 sayılı Kanunun 8’inci maddesinde her nevi cep telefonu işletmecileri tarafından verilen (ön ödemeli kart satışları dahil) tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetlerinin % 25’i oranında özel iletişim vergisine tabi olacağı, bu verginin mükelleflerinin cep telefonu işletmecileri olduğu ve özel iletişim vergisinin katma değer vergisi matrahına dahil edilmeyeceği hükmüne yer verilmiştir.

Özel iletişim vergisi cep telefonu ile iletişimi sağlayan mükellefler tarafından verilen hizmetlere uygulanması nedeniyle hizmetin bu aşamasında alınan özel iletişim vergisi KDV matrahına dahil edilmez.

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.