MESLEK MENSUPLARI

Muhasebecilerin Misyonu Ne Olmalı?

muhasebeciMuhasebecilik mesleğinin tarihi çok eskiye gider. Eski Mısırda özellikle gıda ürünlerinin envanter takibi amacıyla alım satım işlemlerinin kayıt altına alınmaya başlandığı ve muhasebecilik tarihinin bu yıllara kadar uzandığı ileri sürülür. Nereye kadar uzanırsa uzansın, muhasebecilik en eski mesleklerden birisi.

Zaman içinde, muhasebecilik standartları, ilkeleri, mevzuatı, örgütü olan profesyonel, modern bir meslek haline geldi.

Peki, günümüzde muhasebecilik mesleğinin temel görevi, misyonu ne olmalı?

Zeki Gündüz Üstadın konuya ilişkin bir yorumunu (1) görünce çok hoşuma gitti. Paylaşmamanın bilgi cimriliği olacağını düşünüp, alıntılamayı uygun gördüm (2).

Muhasebecilerin misyonu ne olmalı?

Meslektaşlarımızla iki gün muhasebecilik mesleğinin dünü, bugünü, yarınını konuştuk. Çok kısaca, mesleğin misyonunu, işletmelerin rekabette var olma, uzun ömürlü olma, karlı olarak faaliyetlerini sürdürebilme süreçlerine destek olmak.” şeklinde tanımladık. Muhasebeci vergi idaresi için var değil. Vergi işletmelerin faaliyetlerinin amacı değil, sonucu. İşletmeler var oldukça, yaşadıkça, yarattıkça, kar ettikçe vergi verecekler. Muhasebecilerin görevi de, işletmelerin “hesap bilir”, “hesap verir” kalmalarını sağlamak olmalı.

 

22.10.2018

vergidosyasi.com

 

Dipnot:

(1) Zeki Gündüz, Muhasebecilik & Malimüşavirlik, Dünya Gazetesi, 05 Mart 2014, https://www.dunya.com/kose-yazisi/muhasebecilik-amp-musavirlik/19387

(2) Koyu yazım vurgu amacıyla tarafımızdan yapılmıştır.

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.