Ekonomi programlarını izlerken sürekli PMI endeksinden bahsedilir. Nedir PMI endeksi?Ne işe yarar? Nasıl yorumlanır? Maliyeciler olarak kısa da olsa bir bilgi sahibi olalım istedik.
PMI Nedir?
PMI (Purchasing Manager Index), satın alma yöneticileri endeksi olarak Türkçeye çevrilir.
Türçe kullanımda galat-ı meşhur bir şekilde PMI endeksi şeklinde söyleyiş yaygınlık kazanmıştır. Aslında PMI kısaltmasının sonun harfi “I” index’i ifade edip Türkçesi endekstir. PMI endeksi dendiğinde aslında satın alma yöneticileri endeksi endeksi gibi garip bir durum ortaya çıkar. Ama yaygın kullanımın bu şekilde olması nedeniyle biz de doğru kullanımı yaygın kullanıma feda edeceğiz. Eskilerin deyimi ile “Galat-ı meşhur, lügat-ı fasihten evladır.” ilkesine uyacağız.
PMI Endeksi Ne İşe Yarar?
PMI Endeksi, şirketlerin satın alma yöneticilerinin, mal ve hizmet satın alma eğilimlerini inceleyen bir göstergedir. Bu gösterge temel olarak büyüme öngörülerini açıklamaya yönelik anket niteliği taşımaktadır. Ülkelerin büyüme tahminlerini en iyi şekilde açıklayabilen endekslerden birisidir.[1]
PMI, imalat sektörünün faaliyet koşullarını ölçen endeks olarak da nitelendirilmektedir.[2]
Bu ankette şirket satın alma müdürlerinin, aylık periyotlarla mal ve hizmet talepleri konusunda nasıl pozisyon alacakları konusunda sorular yer alır. Amaç bu müdürlerin eğilimlerini incelemektir. Bu anketler, güncel, doğru ve genellikle benzersiz aylık ekonomik eğilim göstergeleri sunabilme kapasitesi sayesinde, merkez bankaları yanında, mali piyasalar ve ticari karar vericiler tarafından dünyada en çok takip edilen iş anketi unvanına sahiptir.[3]
PMI endeksleri, esas alınan ekonomi ya da sektörün faaliyet koşullarındaki değişimin nicel büyüklüğünü değil, yönünü göstermesi açısından bir eğilim göstergesi özelliği taşımaktadır.(İSO)
Endekslerin hesaplanması için şirketlerin satın alma yöneticileri ile düzenlenen ankette, anket katılımcısı firmalara üretim, yeni siparişler, stok düzeyleri, istihdam, tedarikçi performansı ve fiyat trendleri gibi parametrelerin bir önceki dönemde hangi yönde geliştiği (artış/iyileşme ya da düşüş/kötüleşme) ve bir sonraki dönemde nasıl gelişmesinin beklendiği sorulmaktadır.(İSO)
PMI Endeksinin Yorumlanması ve Bir Örnek
PMI, 50 puan etrafında şekillenmektedir. Aylık olarak hesaplanır. Ve bir önceki ay 50 olarak kabul edilir. Örnek olarak ocak ayında 54 çıkan PMI, şubat ayında 50’ye indiyse şubat ayında, hiçbir artış olmadığı yorumu yapılabilir. Yani 50’yi görüyorsanız bir önceki aya göre artış veya azalışın olmadığını anlayabilirsiniz. 50’nin altındaki endeks puanı ekonomide kötü gidişat beklentilerini göstermekte, 50’nin üstü ise ekonomide büyüme beklentisinin olduğunu göstermektedir. [4]
PMI endeksi yorumuna ilişkin 2018 Yıllık Ekonomik Rapordan bir alıntı:
“İmalat sanayinde zorlu faaliyet koşullarının devam ettiği görülmektedir. İmalat sektörünün faaliyet koşullarını ölçen PMI endeksi, Eylül ayında 42,7 ile Mart 2009’dan bu yana en düşük seviyede gerçekleşmiştir. Endeks Nisan ayından bu yana 50 seviyesinin altında seyrederek sektörde daralmaya işaret etmektedir.”
Aşağıdaki Şekil 2018 Yıllık Plandan alınmış olup 2015-2018 PMI ve Kapasite Kullanım Oranlarındaki gelişmeleri göstermektedir.
Nisan 2019’da açıklanan ÇİN PMI verisi:
Dört ay aradan sonra Mart ayında ilk kez yükselerek 50.5 puana çıkan imalat PMI, Nisan ayında 50.1 puana düştü. Hizmet sektörü PMI da Nisan ayında 54.8 puandan 54.3 puana geriledi.
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/cinde-imalat-pmi-nisan-ayinda-50-2-duzeyine-geriledi-41198564
Yukarıdaki verilerde PMI endeksi 50’nin üzerinde olması nedeniyle olumlu olmasına rağmen, bir önceki döneme göre düşüş göstermesi nedeniyle ekonomideki iyileşme ivmesinin yavaşlamasına işaret etmesi nedeniyle olumsuz olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle, PMI endeksi verilerinin özellikle borsa yatırımcıları açısından olumlu etkileri açısından 50’nin üzerinde olması yanında bir önceki döneme göre artıp artmadığı ve beklentilerin üzerinde mi altında mı kaldığı gibi hususlar da önem kazanmaktadır.
Temmuz Çin resmi PMI verisi üzerine Şant Manukyan’ın yorumu:
Dipnotlar:
[1] http://www.bireyselyatirimci.com/pmi-endeksi-nedir/
[2] Yıllık Ekonomik Rapor 2018, s.17.
[3] http://www.bireyselyatirimci.com/pmi-endeksi-nedir/
[4] http://www.bireyselyatirimci.com/pmi-endeksi-nedir/
İSO http://www.iso.org.tr/projeler/iso-turkiye-ve-istanbul-imalat-pmi/
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/cinde-imalat-pmi-nisan-ayinda-50-2-duzeyine-geriledi-41198564
Categories: KAVRAMLAR
1 reply »