Ticaret unvanı, her tacirin işletmesine ilişkin iş ve işlemlerinde kullanmak zorunda olduğu addır. Ticaret Kanununa görea, her tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri, ticaret unvanıyla yapmak ve işletmesiyle ilgili senetlerle diğer belgeleri bu unvan altında imzalamak zorunda bulunmaktadır. Tescil edilen ticaret unvanı, ticari işletmenin görülebilecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazılır.
İşletme adı ise, ticaret yeri olarak bizzat işletmeyi tanıtmaya ve benzer işletmelerden ayırt etmeye yarar ve kullanılması
zorunlu değildir. Hâlbuki ticaret unvanı, tacirlerin kullanmak zorunda olduğu belirli kurallara tâbi bir addır.
Marka ise işletme adı ve unvanından farklı olarak bir ürüne ilişkindir.
Markaların Korunması Hakkındaki 556 no.lu Kanun Hükmünde Kararnamede (R.G. 17.06.1995-22326) Marka şu şekilde tanımlanmıştır:
“Marka, bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla kişi adları dâhil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi ve ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayımlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretleri içerir.”
Ticaret Unvanı Örnekleri: Sabancı Holding A.Ş., Birikim Mühendislik Mimarlık Ltd. Şti., Arena Bilgisayar A.Ş. Galatasaray A.Ş. Türk Traktör A.Ş.
İşletme Adı Örnekleri: Susam Sokağı Pasta Salonu, Sağlam Eşya, Mevsim Kundura, Usta Kasap…
Marka Örnekleri: Coca Cola, Pınar, BİM, A101
Kategoriler:TİCARET HUKUKU