ENGELLİLERE VERGİ AVANTAJLARI

OMBUDSMAN, SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİNE TABİ OLANLARIN GEÇMİŞ YILLARDA ÖDEDİKLERİ EMLAK VERGİLERİNİN İADESİ YÖNÜNDE TAVSİYE KARARI ALDI

Türkiye’de Ombudsmanlık (Kamu Denetçiliği) müessesesi 2013 yılından itibaren hayata geçmiştir. Ombudsman, vergisel konularda da ilgili idarelere tavsiyede bulunabilmektedir. Kararlar ilgili idare açısından uyulması zorunlu nitelikte olmamakla birlikte, idarelere yön verme ve uygulamaları üzerinde etkide bulunma açısından önem arz etmektedir.

(Vergi Mükelleflerinin Ombudsmana başvurma hakkına ilişkin ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ.)

Kamu Denetçiliği Kurumuna (Ombudsmana) şikayette bulunan bir vatandaş, 200 m2’yi geçmeyen bir meskenin sahibi olduğu ve herhangi bir gelirinin olmaması nedeniyle emlak vergisi ödememesi gerektiği iddiası ile 2002 yılından beri ödemiş olduğu emlak vergilerinin iade edilmesi gerektiği yönünde tavsiye kararı verilmesini talep etmiştir.

Kamu Denetçisi tarafından şikâyetçinin hiçbir geliri olmadığı ve tek mesken sahibi olduğu gerekçesiyle, 2002-2013 yılları arasında düzenli olarak ödemiş olduğu emlak vergilerinin kendisine iade edilmesi gerektiği talebine ilişkin olarak, Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri doğrultusunda 2002­-2008 yıllarına ait talebin yerinde olmadığı ve reddi gerektiği, diğer taraftan anılan gerekçeleri idareye bildirme noktasında mevzuat bir süre belirlemediğinden beş yılık düzeltme zamanaşımı doğrultusunda 2009­2013 yıllarına ilişkin ödenen vergilerin geri iade edilmesi konusunda tavsiyede bulunulması söz konusu olmuştur.

Kararın içeriği, indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisine tabi olması mümkün tüm kesimler için (engelliler, şehit dul ve yetimleri, dar gelirliler ve benzeri) önem arz etmektedir. Bu kapsamda örneğin 200 m2 nin altında tek konuta sahip engellilerin de geçmiş yıllarda ödedikleri emlak vergisinin (beş yıllık düzeltme zamanaşımı süresi dikkate alınarak) iadesini talep etmeleri mümkündür.

Söz konusu Kararın tam metni için TIKLAYINIZ.

1 reply »

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.