GENEL

SWIFT NEDİR? SWIFT (BIC) KODU NEDİR?

SWIFT NEDİR?

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) dünya çapında bankalar arasında elektronik fon transferi sağlayan bir sistemdir. Bankalararası ödeme transferlerinin bir kaç dakika içinde gerçekleşmesini sağlayan bu sistem 1973 yılında kuruldu ve 1977 yılında fiilen çalışmaya başladı. Sistemin 6 bine yakın üyesi bulunmaktadır.

Bankaların sunduğu bu hizmetten yararlanabilmek için ilgili sitelere üye olunması gerekir.

SWIFT KODU  (BIC KODU) NEDİR?

ISO 9362 (SWIFT kodu veya BIC kodu) uluslararası para transferlerinde kullanılan bir kod sistemidir. Uluslararası ticarette genel olarak SWIFT veya BIC ifadeleri kullanılır. BIC, Bank Identifier Codes (Banka tanımlama kodları) ifadesinin kısaltılmasıdır. SWIFT kodları bir bankanın tüm şubeleri için aynıdır.

Swift, söz konusu bankayı belirten 8 veya 11 haneli bir koddan ibarettir. Tüm dünya bankacılık sisteminde SWIFT kodları standarttır. İlk 4 karakter – banka kodu, sonraki 2 karakter – ISO ülke kodu, sonraki 2 karakter – yerel kod, eğer verilmişse son 3 karakter ise – şube kodunu belirtir. Merkez Şube için XXX kullanılır. Türkiye’de hizmet sunan bankaların BIC ve SWIFT kodları aynıdır.

BANKA SWIFT KODLARI ÖRNEKLERİ.JPG