GENEL

2023 Yılı Tapu Döner Sermaye Bedeli

Uygulamada, tapu döner sermaye bedeli Tapu Harcına İlaveten Ödenen bir unsurdur. Tapuda yapılan işlemler üzerinden ödenen harcın yanında ayrıca döner sermaye bedeli ödenmektedir. Döner sermaye bedeli, tapuda yapılan işlemin mahiyetine göre maktu veya nispi şekilde uygulanabilmektedir.

Vatandaşların en çok muhatap olduğu veya karşılaştığı tapu döner sermaye bedeli taşınmaz alım-satımı sırasında söz konusu olan döner sermaye bedeli veya ücretidir.

Peki 2023 yılında konut, arsa, işyeri ve benzeri taşınmaz alım satımında söz konusu olan döner sermaye bedeli kaç liradır?

Taşınmaz/gayrimenkul alım satımında söz konusu olan tapu döner sermaye bedeli işlemin yapıldığı tapu müdürlüğüne göre değişir. Çünkü Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yöresel katsayı esas alınarak tapu harcı tapu müdürlüğüne göre farklılaşmaktadır.

Örneğin 2023 yılında tapu işlemlerinde geçerli tapu döner sermaye ücreti için geçerli yöresel katsayı örneği aşağıda sunulmuştur:

Dolayısıyla 2023 yılı tapu döner sermaye bedeli tutarını hesaplarken işlemin yapıldığı yöreyi ve katsayısını bilmemiz gerekir.

Buna göre örneğin Ankara Çankaya tapu müdürlüğü yetki alanına giren bir taşınmaz için yapılacak bir taşınmaz alım-satım işleminde söz konusu olacak tapu döner sermaye bedeli 2023 yılı için 519,00 TL olarak belirlenmiş döner sermaye bedelinin 2,5 ile çarpılması sonucu bulunan 1.297,50 TL olacaktır.

Aynı işlem Ankara’nın Güdül ilçesinde yapılsaydı ödenecek döner sermaye bedeli 519,00 TL olacaktı. Bolu ilinin Göynük ilçesinde ise 259,50 TL olacaktı.

Döner sermaye bedeli işlem üzerinden alındığı için alıcı ve satıcı için ayrı ayrı talep edilmemektedir. İşlem başına tek bir döner sermaye bedeli söz konusu olmaktadır.

Dolayısıyla tapuda taşınmaz alım satımında 2023 yılı için geçerli döner sermaye bedelinin kaç lira olduğunu söyleyebilmek için ilgili yöre, il ve ilçe için geçerli katsayıyı da bilmemiz gerekir. Bu katsayıyla 2023 yılı için geçerli katsayıya uygulanacak 519,.00 liralık sabit tutarı çarpmamız gerekecektir.

Tapu İşlemlerinde Döner Sermaye Bedelini Hangi Taraf Öder?

Tapuda taşınmaz alım satımında söz konusu olan tapu döner sermaye bedelini alıcı ve satıcı arasındaki anlaşma belirleyecektir. Alıcı ve satıcı kimin ödeyeceği yönünde karar almış ise o taraf öder. Ancak söz döner sermaye bedelinin ödenmesiyle ilgili alıcı ve satıcı arasında ayrıca bir anlaşma yoksa alıcı tarafından ödenmesi gelenek haline gelmiştir.

Tapu harcı ile birlikte ödenen tapu döner sermaye bedelinin nerelere ödeneceğini öğrenmek için yazımıza TIKLAYINIZ.