ÖTV

Ocak 2021’de Otomatik ÖTV Artışı Sigarada yok, Alkollü İçeceklerde var.

25 Aralık 2020 tarih ve 31345 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3328 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile tütün ürünlerinde nispi ÖTV oranı %67’den %63’e düşürüldü. Aynı Karar ile aksi yönde karar alınmadığı sürece otomatik artan maktu vergi tutarının tütün ürünlerinden sadece CB kararında yer alanlar için uygulanmayacağı da belirtildi.

Vergi Dosyası olarak, CB Kararında birinci fıkraya yapılan atfı ÖTV Kanunu 12 inci maddenin birinci fıkrasına atıf şeklinde yorumlamak suretiyle otomatik artışın alkollü içeceklerini de kapsayacak şekilde yapılmayacağı şeklinde hatalı bir yorum yapmışız. 04 Ocak 2021 tarihinde GİB sayfasında alkollü içeceklere ilişkin aşağıdaki liste bunun göstergesidir. Hatalı yorum nedeniyle okurlarımızdan özür dileriz.

Otomatik ÖTV artışı nedeniyle alkollü içeceklerde maktu ÖTV tutarları %17,08 oranında artmıştır. Buna göre, bir litre alkol için 279,2902 TL olarak belirlenen maktu ÖTV otomatik artış ile 326,9929 TL oldu. Buna göre; %45 alkol oranına sahip 70’lik rakı için ÖTV ve KDV aşağıdaki şekilde oluşacaktır:

Vergisiz Fiyat                                         48,00 ₺
ÖTV (70 cc ve %45 Alkol oranı olduğu için 326,9929×0,45×0,70)=                                  103,0028 ₺
KDV                                    27,18₺
Satış Fiyatı                                  178,18 ₺
Satış fiyatı içinde vergi yükü73,1%
Vergiler hariç fiyata göre vergi yükü271,2%

Buna göre vergisiz fiyat 48 lira olan 70 lik %45 alkol oranına sahip bir şişe rakının rafta satış fiyatı 180 liralara çıkabilecektir.

vergidosyasi.com

3328 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı

5 replies »

  1. Anonim olarak yorum yazan değerli okurumuz, Cumhurbaşkanı Kararının birinci maddesinin ikinci fıkrasında “Birinci Fıkraya” yapılan atfı ÖTV Kanununun 12. maddesinin birinci fıkrasına atıf şekilde anlayıp o şekilde yorumlamamız nedeniyle hatalı bir yorum yapmışız. Değerli uyarılarınız için teşekkür ederiz. Siz haklı çıktınız. Selam ve saygılar.

  2. Merhabalar, değerli yorumunuz için teşekkürler. CB Kararının birinci maddesinin (1) numaralı fıkrası III sayılı liste (B) Cetvelindeki bazı malların ÖTV’sine ilişkin düzenleme içerir iken, (2)sayılı fıkrasında (A) veya (B) cetveli ayrımı yapılmaksızın III sayılı listenin tümü için geçerli bir düzenlemedir. Dolayısıyla 6 ayda bir üretici fiyat endeksine göre yapılan otomatik fiyat artışı CB kararı ile aksi yöndeki karar nedeniyle III sayılı listenin tümü için geçerli olacaktır diye yorumluyorum. Selam ve saygılar.

  3. Alkollü içkilerin yer aldığı (B) cetveli ile ilgili herhangi bir ifade olmadığına göre, sadece vergi değerleri yeniden belirlenen tütün mamülleri için olduğunu tahmin ediyorum.

  4. Yazı ekinde yer verdiğimiz Cumhurbaşkanı Kararının birinci maddesinin (2) numaralı fıkrası bu hususu düzenlemektedir. Tahmin değil, yazı ekindeki karara istinaden hazırlanmış bir yazıdır. Selamlar.

  5. bu bir tahmin mi yoksa karar açıklandı mı? yayınladığınız karar tütün için

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.