GÜNCEL-HABER

OMBUDSMAN, ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİNİN KREDİ KARTI İLE DE ÖDENEBİLMESİ YÖNÜNDE TAVSİYE KARARI ALDI

PDF Formatı

Araç muayene ücretleri nakit olarak tahsil ediliyor. Bu durum pek çok vatandaşın tepkisini çekmektedir.

Araç muayene ücretlerinin kredi kartı veya banka aracılığı ile ödenebilmesi imkânı sağlanması talebiyle gelen başvuruyu haklı bulan Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsman), Kamu yararı, hizmet gerekleri ve kamu otoritesi de gözetilerek imtiyaz sözleşmesinde kredi kartı veya banka havalesi yoluyla ödeme yapılmasına bir engel bulunmadığını belirterek Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına tavsiyede bulundu.[1]

Kararda, Karayolları Trafik Kanunu ile Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmeliğin ilgili maddelerinde araç muayene istasyonlarında tahsil edilecek ücretler ve tahsil edilen ücretlerin ne kadarının hazine payı olarak ödeneceğinin hüküm altına alındığı kaydedildi.

“Araç Muayenesine Gelen Vatandaşlara Ödemelerin Yapılmasında Kolaylık Sağlanmalı”

Hızla ilerleyen bilişim teknolojisi, bankacılık sektöründeki teknolojik gelişmeler düşünüldüğünde? kamu hizmetine ilişkin pek çok faturanın, harcın artık internet üzerinden ya da kredi kartı ödemesi ile yapıldığını belirten KDK, nakit kullanımının giderek azaldığı günümüzde araç muayenesine gelen vatandaşlara ödemelerin yapılmasında kolaylık sağlanması, nakit ödeme alternatiflerinin sunulmasının gerektiği vurgulandı.

KREDİ KARTI İLE ÖDEMEDE KOMİSYON VATANDAŞIN ÜZERİNDE KALABİLİR.

Diğer yandan, imtiyaz sözleşmesinin yenilenmesine 10 yıl kaldığını tespit eden KDK, imtiyaz sözleşmesi dışında kalınarak verilen kamu hizmetinin kalitesi artırılabileceği ve böylece Komisyon gideri kredi kartı ile ödemeyi tercih eden vatandaşlar üzerinde olacak şekilde idarenin ve imtiyazcının düzenleme yapabileceğinin altını çizdi.

KARARIN UYGULANMASI ZORUNLU MU?

Kamu Denetçiliği Kurumunun Kararları tavsiye niteliğindedir. Kendisine tavsiyede bulunulan kurum uyup uymamakta özgürdür. Gelişmiş ülke ombudsman uygulamalarında %90’lar seviyesindeki tavsiye kararlarına uyum düzeyi Türkiye örneğinde en iyimser hesaplamalarla %30-40’lar seviyesindedir[2]. Bu nedenle, Kararın hayata geçme ihtimali düşük olup, hayata geçse bile kredi kartı ile ödemeler nedeniyle vatandaşa ilave komisyon gideri tahakkuk ettirilmesi de söz konusu olabilecektir.

07.01.2017

Dr. Hasan AYKIN

 

[1] https://www.ombudsman.gov.tr/category/kdk-ornek-kararlar/

[2] https://vergidosyasi.com/2016/12/30/kamu-denetciligi-kurumuna-ombudsmana-basvurma-mukellefler-icin-etkili-bir-hak-arama-yolu-olabilir-mi/

Yazımıza ilişkin görüş, eleştiri ve katkılarınızı lütfen bize bildiriniz.